Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako osigurati sočne i slatke jagode - Tajne uspješnog đubrenja otkrivene!

Kako osigurati sočne i slatke jagode – Tajne uspješnog đubrenja otkrivene!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za sočne i slatke jagode veoma je važno redovno đubrenja kao i pravilno njegovanje tokom sezone rasta.

Ovo su neke od tajni uspješnog đubrenja jagoda:

  • Odaberite pravo đubrivo: Jagode trebaju đubriva bogata kalijumom i fosforom kako bi se podstaknuo rast i razvoj ploda. Organska đubriva poput komposta, stajskog đubriva ili morskih algi su dobra opcija.
  • Primjenite đubrivo u pravo vrijeme: Prvo đubrenje jagoda trebalo bi se obaviti u rano proljeće kada biljke počinju rasti, a drugo tokom cvjetanja ili nakon prvog branja ploda. Uvijek slijedite uputstva proizvođača za doziranje.

Detaljna uputstva za đubrenje jagoda pročitajte u ovom tekstu: Kako obaviti ĐUBRENJE JAGODNJAKA

  • Njegujte tlo: Tlo oko jagoda treba biti dobro drenirano i bogato humusom kako bi se omogućio pravilan rast i razvoj biljaka. Redovno uklanjajte korov i druge biljne ostatke koji mogu ometati rast.
  • Kontrolišite zalivanje: Jagode trebaju dovoljno vode, ali ne smiju biti preplavljene. Pazite da ih ne zalivate previše, jer to može dovesti do propadanja korijena i lošeg rasta.
  • Održavajte pravilan razmak između biljaka: Jagode trebaju dovoljno prostora za rast kako bi se osiguralo pravilno kretanje zraka i smanjio rizik od bolesti i štetočina.

Pročitajte: Kakvo zemljište odgovara jagodama za postizanje visokih prinosa?

  • Pravilno berite plodove: Jagode treba brati kada su potpuno zrele kako bi se osigurao najbolji kvalitet ploda i podstaknuo dalji rast.
  • Zaštitite jagode od štetočina: Koristite prirodna sredstva za suzbijanje štetočina kako biste izbjegli korištenje pesticida koji mogu negativno uticati na kvalitet ploda i okolinu.

Slijedeći ove savjete, možete osigurati sočne i slatke jagode u vašoj bašti.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI