Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKOPRIVA je nezamijenljiva u borbi protiv svih bolesti - Iznenadiće vas njeno...

KOPRIVA je nezamijenljiva u borbi protiv svih bolesti – Iznenadiće vas njeno dejstvo na vaše zdravlje!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jedan ljekar je prilikom predavanja ukazao na to da je kopriva jedna od najljekovitijih biljaka koje imamo i da kada bi čovjek znao koliko je ona ljekovita, ne bi gajiio ništa drugo osim nje.

Kopriva je još u stara vremena uživala veliki ugled, ali mali broj ljudi zna koliko je ona korisna za organizam.  Švajcarski paroh Kincle je u svojim spisima izjavio da bi kopriva već odavno bila iskorijenjena da nije prirodno zaštićena svojom sposobnošću da žari.

Za šta se upotrebljava kopriva?

Kopriva je jedna od najljekovitijih biljaka, a najčešće se koriste list i korijen koprive. Koristi se za pročišćavanje krvi i pojačavanje izlučivanja tečnosti iz organizma, pa je našla primjenu kod svih oboljenja izazvanih akumuliranjem toksina u organizmu (ekcemi, glavobolje, reumatizam, giht, artritisi). Kopriva ima blagotvorno dejstvo kod raznih oboljenja koja nastaju kao posljedica pretjeranog opterećenja jetre, žuči, slezine i bubrega toksičnim materijama. Kopriva sprječava nastanak pijeska u bubrezima i bešici.

Zahvaljujući svojstvima da pročišćava krv i vraća snagu, kopriva se koristi u kuri od mjesec dana radi pročišćavanja organizma i pripreme za zimu (u jesen), odnosno oporavka (u proljeće). U periodu poslije zime, kod stanja opšteg zamora i iscrpljenosti („proljećni umor“), kura čajem od koprive upotrebljenim u vidu 2-3 šoljice tokom dana čini da se čovjek relativno brzo mnogo bolje osjeća, vraća mu se energija i snaga.

Kopriva je bogata gvožđem, pa se koristi kod anemija izazvanih nedostatkom gvožđa. U narodnoj medicini se smatra da kopriva „jača krv“, pa se korisiti kod blijedila, anemija, malokrvnosti, nedostatka energije, brzog umaranja.

Kopriva sadrži brojne vitamine i minerale, pa je neki travari smatraju za prirodni multimineralni i multivitaminski kompleks. Kopriva sadrži vitamin C, karotenoide(provitamin A), vitamin K, B2, B5, gvožnje, kalcijum, magnezijum, fosfor, silicijumovu kiselinu (mravlju kiselinu i histamin koji žare). Korijen koprive ulazi u sastav čajnih mješavina za lečenje oboljenja uvećane prostate i upala mokraćnih puteva. Kopriva sadrži komponente koje regulišu nivo slobodnih androgena (muških polnih hormona), posljedično se povećava metabolizam u otečenom tkivu prostate, eliminiše se zastoj tečnosti i otvaraju suženi mokraćni putevi.

Kopriva se koristi i kod katara želuca, oboljenja disajnih organa, želudačnih čireva, čira na dvanaestopalačnom crijevu, plućnih oboljenja.

Kopriva se primenjuje i protiv opadanja kose i peruti u vidu šampona i tinktura za utrljavanje u korijen kose, ali i kao čaj i tinktura za unutrašnju upotrebu. Opadanje kose je česta prateća pojava anemije, pa kopriva koja je bogata gvoždjem utiče na rješenje pravog uzroka problema. Sem gvožđa, kopriva sadrži i silicijumovu kiselinu, a silicijum je neophodan gradivni element koji omogućava izgradnju kože i kose. Stoga se kopriva uspješno koristi i kod kožnih oboljenja: ekcemi, herpes, akne, lišajevi, gljivice.

Kod gihta i reumatskih oboljenja kopriva se primenjuje i u vidu kupki, oko 200g lista koprive se stavi u kupku. Pošto je dobar diuretik (stimuliše izlučivanje tečnosti) kopriva doprinosi i izlučivanju mokraćne kiseline, koja prouzrokuje giht, kao i drugih razgradnih produkata metabolizma.

Kopriva stimuliše rad organa za varenje, smanjuje bolove u želucu, stimuliše sekreciju želudačnih žlezda, stimuliše funkcionisanje jetre, žuči, slezine i pankreasa. Doprinosi regulaciji nivoa šećera u krvi, zahvaljujući uticaju na gušteraču. Smatra se da utiče i na smanjenje holesterola u krvi, pa usporava procese ateroskleroze. Kopriva smanjuje sklonost ka krvarenju, ublažava preobilna menstrualna krvarenja, krvarenja iz nosa, iz želuca zahvaljujući prisustvu vitamina K. Čaj od koprive se koristi i kod alergijskih oboljenja, pri čemu ga treba piti tokom dužeg vremenskog perioda.

Kako se uzima kopriva?

Čaj od koprive se priprema tako što se u ključalu vodu stavi kafena kašičica koprive, poklopi se i ostavi da odstoji par minuta. Čaj ne treba kuvati, posle par minuta stajanja procijedi se i pije u gutljajima. Preventivno se čaj od koprive pije samo jednom dnevno, a kod liječenja bolesti od 2-3 šoljice do 2 litre dnevno. Koristi se i u vidu tinktura (alkoholni ekstrakt).

Poznat je slučaj kada je Marija Treben savjetovala majku sedmero djece, koja je od posljednjeg porođaja neprestano patila od ekcema, da pije čaj od koprive. Ekcemi su ubrzo nestali, a i glavobolje koje je takođe često imala. Marija je pomislila da je kod ove žene u pitanju poremećaj rada bubrega do kojeg je došlo nakon porođaja, pa joj je savjetovala da nastavi da pije čaj od koprive pošto kopriva sprijačava stvaranje pijeska u bubrezima i bešici. Sa bubrežnim oboljenjima ide i glavobolja. Zaista, za kratko vrijeme nestali su ekcemi i glavobolja. Imajući u vidu to da je pojava ekcema posljedica nekog unutrašnjeg poremećaja, njihovo liječenje mora da krene iznutra i to ljekovitim biljkama  koje pročišćavaju krv.

Jedan dobar savjet: Počnite da pijete čaj od koprive još danas i učinite nešto dobro za sebe! Osušenu je možete naći u apotekama i prodavnicama zdrave hrane, ali najveća radost je kada koprivu berete sami pod slobodnim nebom. Što se kopriva sviježija koristi tim su rezultati bolji. Pri tome morate misliti i na zimske zalihe za koje je najbolje da biljku berete u maju. Budite srećni što sami možete da učinitenešto za svoje zdravlje!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI