Petak, 23 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKoje sobne biljke ne treba držati zajedno - Jedna drugu praktično "ubijaju"

Koje sobne biljke ne treba držati zajedno – Jedna drugu praktično “ubijaju”

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Saznajte koje sobne biljke ne treba držati zajedno, jedna drugu praktično “ubijaju”.

Ne može svako sobno cvijeće da se razvija i raste kada dijeli prostor i “vazduh” sa nekim drugim. Dešava se da se neke od ovih biljaka praktično takmiče za svjetlost i vlagu i tako uništavaju svoje “komšije”. Pravilno kombinovanje i držanje biljaka u stanu je ključno za njihov razvoj. Saznajte kakve su potrebe vaših biljaka, koliko treba da se zalivaju i ne stavljajte ih pored “konkurenta”.

Koje sobne biljke ne treba držati zajedno

1. Fikus i kaktus

Fikus je poznat po velikoj potrebi za vlagom i svjetlošću. S druge strane, kaktusi su sukulenti koji skladište vodu i uspijevaju uz minimalno zalivanje. Ako stavite takav par jedan pored drugog, fikus može početi da se takmiči sa kaktusom za vlagu i svjetlost, a kaktus neće tolerisati previsoku vlažnost od redovnog zalivanja fikusa. Rezultat – ovo će negativno uticati na razvoj i jedne i druge biljke.

2. Orhideja i geranijum

Orhideje su prelijepo egzotično cvijeće koje zahtijeva posebnu njegu. One rastu u tropima i navikle su na visoku vlažnost, pa se kod kuće često uzgajaju u posudama sa posebnim supstratima i zemljištima. Geranijum je u suštini otporan na različite uslove. Ona preferira suvu klimu i hranljivo zemljište. Ne stavljajte orhideju i geranijum jedno pored drugog osim ako niste sigurni da možete stvoriti dovoljno vlažnu klimu za prvu. Osim toga, ove biljke se takmiče i po mirisu, a kako je geranijum dominantan, može da “nadvlada” delikatnu orhideju…

Pročitajte: Savjeti kako da vam orhideja cvjeta godinama

3. Fikus i ljubičica

Nezahtjevni fikus ne koegzistira dobro sa ljubičicama zbog različite njege. Velikom cvijetu je potrebno obilno redovno zalivanje i sunčano mjesto, osim toga, zahtijeva puno slobodnog prostora. Ljubičici je takođe potrebno dobro osvjetljenje. Kada fikus dostigne impresivnu veličinu, jednostavno će zasjeniti malo cvijeće i onemogućiti mu razvoj.

4. Kalateja i kaktus

Kalateje su biljke sa šarenim listovima koje vole visoku vlažnost i sjenku. Pa tako, ne može se reći da mogu da dijele prostor sa kaktusima koji preferiraju suvoću i jaku svjetlost. Ovakav spoj može da uspori ili prekine rast obe biljke.  Kaktus će dobiti previše vlage, a kalateja će dobiti premalo svjetlosti.

5. Sanseverija i ljubičica

Sanseverija, ili “svekrvin jezik”, poznata je po svojoj sposobnosti da preživi u ekstremnim uslovima, uz minimalnu potrošnju vode. Ljubičice vole obilno zalivanje i umjerenu vlažnost. Ako stavite sanseveriju pored ljubičice i ne pojačate vlagu u prostoriji, ova druga će trpiti posljedice na suvom vazduhu.

Pročitajte: Evo kako da ANTURIJUM što duže cvijeta tokom cijele godine

6. Anturijum i orhideja

Ako stavite anturijum i orhideju jedno pored drugog na prozorsku dasku, obe biljke će prestati da cvjetaju. Čak i ako se pupoljci pojave, brzo će se osušiti i otpasti. Anturijum će početi da blijedi, listovi će početi da odumiru, i generalno će prestati da se razvija i raste.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI