Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKoje gljive se beru u septembru?

Koje gljive se beru u septembru?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U septembru, priroda polako prelazi iz ljetnje u jesenje stanje, a sa tim dolazi i vrijeme kada zaljubljenici u prirodu i ljubitelji gljiva izlaze u šumu u potrazi za svojim omiljenim jesenjim plijenom. Koje gljive se beru u septembru? pročitajte u nastavku teksta.

Branje gljiva u septembru je poseban doživljaj koji nas povezuje s prirodom, donoseći miris svježeg zemljišta i šumu ispunjenu raznobojnim plodovima prirode. Ovaj mjesec nudi bogatstvo gljiva koje su dostigle svoju zrelost, spremne da budu otkrivene i upotrebljene u raznim kulinarskim kreacijama.

U nastavku ćemo istražiti čaroliju branja gljiva u ovom posebnom mjesecu, istražujući kako se ovaj hobi može pretvoriti u pravu umjetnost, kao i neka praktična uputstva za sigurno i odgovorno branje gljiva u septembru.

Pročitajte: Samonikle gljive: Kako ih pravilno čistiti, smrznuti, sušiti i čuvati?

Koje gljive se beru u septembru

  • Ljekovite, nejestive pečurke sakupljaju se čitave godine, najpopularnija i najljekovitija je hrastova sjajnica, a slijede je ganoderma lucidum, ćuranov rep, brezova guba…
  • U ovo vrijeme za berbu pristiže smrčeva rujnica (Lactarius deterimus).
  • Vrijeme je za lisičarke i vrganje, najomiljenije delikatesne pečurke iz prirode. Kvalitetne i ukusne lisičarke omiljena su hrana dijetalaca, pa se u svijetu nalaze na jelovnicima ekskluzivnih restorana.
  • Mogu se sakupljati i jablanovače, koje nazivaju i delikates s panjeva (Agrocibe aergita). Meso im je bijelo i meko, tokom termičke obrade ne mijenja boju, slatkasto je i miriše na voće, prenosi Dobro jutro.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI