Petak, 19 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako i kada se sprovodi rezidba borovnice?

Kako i kada se sprovodi rezidba borovnice?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rezidba borovnice ima za cilj postizanje ravnoteže između rasta i rodnosti žbuna. Rezidbom podstičemo rast novih ljetorasta na kojima se obrazuju cvjetni pupoljci, podmlađujemo žbun i prorjeđujemo ga.

Poslije sadnje dvogodišnjih sadnica rezidba nije potrebna. Biljke se puštaju da slobodno rastu tokom prve dvije godine, kako bi formirale snažne i bujne žbunove. Da bi se pospješio rast treba ukloniti sve cvjetne pupoljke, a ako su biljke slabe postupak treba ponoviti i sljedeće godine.

Nakon četvrte godine, rezidba se sastoji u prorjeđivanju žbunova uklanjanjem najstarijih grana, kao i tankih grančica koje slabije rađaju i zgušnjavaju unutrašnjost žbuna. Takvi ljetorasti otežavaju berbu i rast snažnih izdanaka za zamjenu iz osnove žbuna.

Pročitajte: Bolesti borovnice tokom cijele sezone gajenja

Da bi se očuvao kvalitet ploda skraćuju se ljetorasti sa prevelikim brojem cvjetnih pupoljaka. Rezidbom se, pored suvih grana oštećenih parazitima, hladnoćom ili mehaničkim radovima, uklanjaju i najniže spoljne grane koje padaju na zemlju pod teretom roda, šire žbun i ometaju sprovođenje agrotehničkih mjera.

Rezidba borovnice traje tokom cijele godine

Žbun treba da čini 6-8 glavnih grana od kojih su 2-3 starosti tri ili četiri godine, a ostale su mlađe. One treba da su obrasle brojnim rodnim grančicama, ne kraćim od 30 cm. Rezidba borovnice se obavlja krajem zime ili početkom proljeća poslije prestanka opasnosti od poznih mrazeva, kada se može procijeniti i broj cvjetnih pupoljaka. Izuzetno, u toplijim predijelima, bez jakih zimskih mrazeva, rezidba se obavlja i u kasnu jesen po ulasku u period mirovanja. Jačina orezivanja zavisi od stanja žbuna, sorte i osunčavanja unutrašnjosti žbuna.

Pročitajte: Razmnožavanje borovnice zrelim i zelenim reznicama

Zelena, ljetnja rezidba se izvodi odmah po berbi da bi se pospiješio porast jednogodišnjih ljetorasta i formiranje cvjetnih pupoljaka. Svodi se na prorjeđivanje, odnosno uklanjanje prekobrojnih rodnih grančica kako žbun u narednoj godini ne bi prerodio.

Kada produktivnost zasada počne da opada zbog starosti biljaka primjenjuje se rezidba za podmlađivanje žbunova košenjem do osnove. Sljedeće godine biraju se i ostavljaju najbujniji izdanci za formiranje novog žbuna, a ostali se uklanjaju.

Ovaj proces se obavlja parcijalno u zasadu više godina (20-30% godišnje) kako bismo zadržali veći dio prinosa svake godine. Ručnu rezidbu izvode obučeni rezači čija norma u prosjeku iznosi od 60 do 130 žbunova na dan.

Izvorpsss.rs
POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

đuveč u tegli

ĐUVEČ U TEGLI – Probajte i uvijek ćete spremati ovu zimnicu!

Zima je duga, a povrće nam je veoma potrebno tokom zimskih dana. Đuveč u tegli je zmnica uz koju ćete uvijek imati pri ruci...