Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeTrikovi za njegu biljaka koje su koristile naše bake

Trikovi za njegu biljaka koje su koristile naše bake

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada je riječ o njezi biljaka, složićete se da su naše bake uvijek znale najbolje. Dijelimo najbolje trikove i savjete za njegu biljaka, pa nastavite da čitate da biste ukrali njihove genijalne savjete.

Pospite ljuske jaja oko svojih biljaka

Pitate se kako ‘nahraniti’ svoje lisnate bebe i obezbijediti im dodatne hranljive materije i minerale? Zeleni palčevi će znati ovaj trik. Pospite biljku napuknutom ljuskom jaja kako biste zemljištu obezbijedili bogat izvor kalcijuma. Biljkama treba kalcijum za pravilan razvoj i rast ćelijskog zida. Osim toga, ljuske jaja pomažu u odvraćanju puževa, insekata i drugih insekata koji žvaću biljke.

Pročitajte: RASKOŠNO ĆE CVJETATI DO ZIME Dodajte samo 1 stvar u saksiju i preporodićete MUŠKATLE

Za stvaranje vlažnosti koristite tanjir

Ovo je za sve vaše tropske biljke koje vole vlažnost. Znate one koje izgledaju zavodljivo lijepe, ali vam ne govore koliko će im biti teško da prežive. Da, one. Mnoge biljke zahtjevaju dobar nivo vlažnosti da bi preživile (vlažnost koju većina nas prirodno nema u svojim domovima). Ako nemate ovlaživač vazduha pri ruci, postavite tanjir sa vodom blizu ili pored biljke. Kako voda isparava, nivo vlažnosti oko biljke će se povećati. Nema više tankog, suvog lišća.

Svjetlo za “dugonoge”

Jeste li ikada čuli izraz „dugonogi“? To se dešava kada uspostavljene biljke postanu previsoke ili teške i na kraju se prevrnu. Jedan od razloga zašto biljke postaju dugonoge je nedostatak odgovarajućeg osvjetljenja. Biljke kojima su potrebni umjereni do jaki svjetlosni uslovi savijaće se prema najbližem izvoru svjetlosti i izrašće znatno duže stabljike, pa će po prirodi postati vretenaste i neugledne.

Koristite samozalivajuće biljne šiljke

Zaboravili ste da zalivate svoje biljke? Šiljci za zalivanje biljaka pomažu u održavanju tla vaše biljke čak i kada ne možete da ih zalijete. Šiljke možete napraviti i sami pomoću prazne flaše ili kanapa.

Pročitajte: Koje cvijeće saditi u jesen

Okupite svoje lisnate prijatelje zajedno

Biljke, poput ljudi, bolje funkcionišu sa prijateljima. Biljke često zahtjevaju viši nivo vlažnosti nego što većina unutrašnjih prostorija može da obezbijedi. Biljke prirodno ispuštaju vodenu paru kroz svoje lišće tokom procesa transpiracije. Njihovo spajanje stvara džep visoke vlažnosti u inače suvom zatvorenom okruženju.

Ostaci hrane kriju tajnu

Želite da dodate još biljaka u svoju kolekciju? Vrijeme je da oslobodite svoj unutrašnji kreativni genije. Većina ostataka hrane iz voća, oraha i začinskog bilja može se koristiti kao sjeme za uzgoj više lisnatih prijatelja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI