Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiKoja je razlika između klementina i mandarina?

Koja je razlika između klementina i mandarina?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Danas u trgovinama često postoje različite vrste agruma. To nisu samo uobičajeni plodovi, već i hibridi stvoreni na njihovoj osnovi, na primjer tanzhelo ili mineola. Klementine su samo jedna od tih sorti, koja u svojim potrošačkim svojstvima ni na koji način nije inferiorna u odnosu na mandarine.

Klementine i njihove prednosti

Klementine nisu samo mnoštvo mandarina, iako su po izgledu slične. Vrlo su često zbunjeni, a prema nekim podacima oko 2/3 ukupne količine klementina koje se uvoze u Rusiju ulaze u distribucijsku mrežu kao mandarine. Tako je potrošač upoznat s ovim plodom, iako ne pod svojim imenom.

Ustvari, klementin je hibrid dvaju agruma, narandžaste narandže i mandarine. Njegovo latinsko ime je Citrus clementina. Vjeruje se da ga je početkom dvadesetog vijeka uzgojio određeni francuski sveštenik Clement Rodier, po kojem je i dobio ime.

Trenutno postoje tri vrste klementina

Montreal , koji je donesen iz Španije i Alžira od sredine oktobra, sadrži 10-12 sjemenki u jednom voću. Ova vrsta je vrlo rijetka.

Češća je varijanta korzikanskih klementina, sa crvenkastom kožom. To je vrlo mirisna sorta, lišena sjemena. Ovi plodovi počinju prodavati kasnije, od novembra do februara. Moraju imati zaštitni znak regije u kojoj su odrasle.

Treća je sorta španjolske klementine– Mogu sadržati od 2 do 10 sjemenki po plodu.

Mandarine i njihove prednosti

Za razliku od klementina koje su uzgajane na Mediteranu, mandarine su se počele uzgajati u južnoj Kini. U Evropi su se pojavili tek u XIX vijeku. Međutim, uskoro su se počeli uzgajati iu mediteranskim zemljama – Španiji, Alžiru, Maroku, na jugu Francuske.

Mandarine su plodovi zimzelenog stabla koje se naziva Citrus (ili Citrus na ruskom), koje pripada porodici Rut. Zreli plodovi dosegnu 4-6 cm u promjeru i podijeljeni su u 10-12 lobula, koji se lako odvajaju jedan od drugoga. Oni su slađi od narandže, njihovo meso ima izraženiju narandžstu nijansu, a imaju jači ukus od ostalih agruma.

Šta je zajedničko među njima?

Plodovi klementine – mali i okrugli – nalikuju izgledu mandarine. Oni takođe imaju vrlo čvrstu kožu, bogatu eteričnim uljima. Čvrsto se uklapa u pulpu, ali uopšteno se voće lako čisti.

Spoljašnja sličnost nije jedina zajednička tačka tih agruma. Oni imaju sličan hemijski sastav i mogu se pohvaliti niskokaloričnim sastavom.

Obje vrste agrumasu korisne za zdravlje – Njihova pulpa sadrži mnogo vitamina C, kao i vrijedne minerale i organske kiseline. I klementine i mandarine smatraju se izvrsnim dijetetskim plodovima. Oni regulišu apetit, normaliziraju semetaboličke procese, jačaju prirodni imunitet. Konzumiranje voća i svježe iscijeđeni sok pomaže u poboljšanju probave. U sezoni zimskih prehlada, one su korisne jer sadrže hlapljivu proizvodnju prirodnih tvari s antimikrobnim učinkom.

Obje vrste agruma konzumiraju se kao svježe i kao dio raznih jela. Na primjer, voćne salate, razni deserti i želei od njih su napravljeni, a od kaše se pravi smoothie. Ovi plodovi mogu dodati aromatične note mesnim ili peradarskim jelima. Obje sorte široko se primjenjuju u parfemima i kućnoj kozmetologiji zbog svoje jake arome i jedinstvenog hemijskog sastava.

Takođe, u tradicionalnoj medicini koristi se koža mandarina i klementina. Iz nje se dobija alkoholna tinktura, koja se uzima za poboljšanje apetita i normalizira probavu. Takođe, ovi plodovi će biti korisni u liječenju respiratornih bolesti, osobito – s bronhitisom.

Klementine i mandarine treba koristiti oprezno osobama s hroničnim bolestima probavnog trakta (uglavnom s peptičkim ulkusom ili gastritisom), jer materije koje se u njima nalaze, osobito voćne kiseline, mogu značajno pogoršati situaciju. U prisustvu alergijskih reakcija na agrume, bolje je ne uzimati mandarine i klementine.

Koja je razlika između klementina i mandarina?

Iako su plodovi po izgledu vrlo slični, pažljivi kupac može lako razlikovati ove agrume jedni od drugih. Dakle, mandarine nisu sasvim okrugle. Na mjestu gdje je bio cvijet, formira se šalica. Klementine imaju okrugliji oblik, s ove tačke gledišta, bliže su narandžama.

Postoje razlike u strukturi kože – Kod mandarina čini se mekšom i trošnijom, pore na njoj su primjetnije, često je primjetno da zaostaje malo iza voća, dok se u klementinama čvrsto uklapa. Boja kože, naravno, zavisi o raznolikosti i stepenu zrelosti. No, klementine obično imaju svjetliju, a korziška sorta ima crvenkastu kožu.

Prisutnost sjemena ne može se odrediti izvana, ali klementine nemaju sjemenke.

Razlike između tih plodova možete čak osjetiti jednostavnim uzimanjem u ruke. Klementine su gušće, a mandarine mekše. No, oni donose istu korist, u kuvanju se koriste na sličan način, tako da pri odabiru, ukus samo stavr preferencije. Tako, klementine imaju jači miris i slatki ukus, mnogi kupci u njima nemaju dovoljno kiselosti.

Izvor: hr.radiopachone.org

PROČITAJTE:

Koje su zdravstvene prednosti mandarina?

7 “zimskih” namirnica koje obavezno trebate uvrstiti u jelovnikRecept za domaći napitak protiv mamurluka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI