Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKoja je istinska tajna jabukovog sirćeta?

Koja je istinska tajna jabukovog sirćeta?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svi smo čuli onu izreku koju mnogi ponavljaju “Jabuka na dan, ljekar nepotreban”. Za jabuku se vezuju najrazličitije priče, vjerovanja, mitovi i običaji. Ono što je sigurno je činjenica da je jabuka majka jabukovog sirćeta koje nastaje kroz prirodni proces fermentacije ploda, pa transformacijom u alkohol, a daljom fermentacijom alkohola u jabukovo sirće koje je važan proizvod prirode za zdravlje ljudi.

Prirodno jabukovo sirće oduvjek se koristilo kao narodni lijek. Zna se da su stari Rimljani pijaću vodu prečišćavali tako što su je miješali i pili sa jabukovim sirćetom. Cezar, Hanibal i Kolumbo takođe su ga koristili, kao i njihove vojske. Za jačanje uoči, a i za oporavak poslije bitke.

Koja je istinska tajna jabukovog sirćeta?

Jabukovo sirće spada u prirodne supstance koje imaju veliku moć resorbcije.

Uticaj te moći na ljudski organizam je  važan faktor njegovog brzog djelovanja i djelotvornosti. Sve tajne koje jabukovo sirće skriva u svojoj „čarobnoj moći“ svedene su u njegovoj trenutnom ulasku u organizam i krvotok. Pri tome, ono sa sobom nosi i ljudskom tijelu daruje bogatstvo hranjivih i zaštitnih supstanci bez kojih bi ono bilo nemoćno i skoro nezaštićeno pred najezdnom mnogih neprijatelja.

Jabukovo sirće u sebi sadrži 90 različitih komponenata kao što su bjelančevine i biljna vlakna, biljne masti, vitamine A, B i C, B1, B2, B6 i E, gvožđe, eterična ulja, kalijum, kao i kalcijum, magnezijum, natrijum, oligo elemente, silicijum, bakar, jod, organske kiseline, pektin, sumpor, fosfor, fluor, hlor, celulozu, ugljene hidrate, fruktozu i glukozu.

Savremeni svijet danas vjeruje u ljekovite moći jabikovog sirćeta i primjenjuje ga pri liječenju velikog broja oboljenja, poput kardiovaskularnih bolesti, srca i krvnih sudova, regulisanja visokog krvnog pritiska, povišenog holesterola i triglicerida, stabilizaciji šećerne bolesti, arterioskelroze, stresa, liječenja gojaznosri i mršavljenja, za bolju cirkulaciju krvi, protiv nastajanja tromba, a ukoliko postoji tromb za njegovu bezbednu razgradnju i odstranjivanje iz krvnih sudova.

Jabukovo sirće razgrađuje kamen u bubrezima i žuči, liječi proširene vene, migrenu, razne infekcije i sve oblike upala i trovanja hranom. Pomaže varenju i čisti jetru, jača imunitet, liječi akne, ekceme, svrab na koži, opekotine, perut i skoro da nema organa na koji ono ne djeluje blagorvorno.

Sve navedeno djeluje pomalo nestvarno ali, nauka je dokazala da jabukovo sirće zaista ima blagotvoran uticaj na ljudski organizam.

Izvor: boljazemlja.com

PROČITAJTE:

Jabukovo sirće za zdravu kožu glave, sjaj kose, protiv mašćenja i peruti!

Napravite sami domaće jabukovo sirće, čak i ako živite u gradu

Domaće jabukovo sirće – Recept i način pripreme!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI