Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoOvo morate da uradite do kraja novembra u voćnjacima

Ovo morate da uradite do kraja novembra u voćnjacima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Novembar je mjesec kojim počinje novaa proizvodna godina u voćarstvu i vinogradarstvu.

Pošto su skinuti plodovi kod svih vrsta voća i vinove loze, može se pristupiti svim redovnim agrotehničkim i pomotehničkim operacijama karakterističnim za ovaj period.

Kod jabuke, kruške, dunje, šljive, breskve, kajsije i višnje, može se u ovom mesecu izvršiti osnovna prihrana NPK đubrivima(NPK=8:16:24, NPK=11:11:23,NPK=15:15:15 i dr.)

PROČITAJTE: Zašto je jesenje čišćenje i zaštitu voćnjaka važno pravovremeno početi?

Koristeći kombinaciju preporučenu na osnovu izvršene analize zemljišta, kod starijih zasada prihrana se vrši ručno ili mašinski po cijeloj površini a kod mladih zasada prihrana se vrši ručno oko stabla ili u pantljici, ako je gusta sadnja.

Kod jagodičastog voća ova operacija se može obaviti i nešto kasnije, ali obavezno prije pokrivanja ljetorasta kod kupine. Po završetku prihrane obavezna je osnovna obrada, podrivanje ili oranje, ako međuredna površina nije zatravljena.

Proizvođači koji imaju veće površine mogu pristupiti orezivanju svojih zasada. Rezidba rodnih voćaka usmjerena je na regulaciju vegetativnog i reprodutivnog prirasta, odnosno regulisanje redovne i obilne rodnosti i visok kvalitet proizvoda.

Zimska osnovna rezidba mladih voćaka svodi se uglavnom na najmanju moguću mjeru. Uglavnom se uklanjaju jednogodišnji lastari pri vrhu voditeljice konkurenti i pri osnovnim željenim grančicama. Proređuju se lastari koji imaju nepoželjan položaj, a ostavljaju oni koji imaju dobar raspored. Rezidba na rod se izvodi uklanjanjem oštećenih i polomljenih grana, zatim uklanjanjem jednogodišnjih jakih lastara koji imaju uspravan rast. Bočni i slabi lastari se prorjeđuju. U u suštini voćke nam govore šta ostaviti, a šta ostraniti.

Kod mladih zasada može se obaviti prihrana zajedno sa obradom voćnjaka.

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Šta se radi u voćnjaku u novembru? – Prihrana, rezidba, obrada, zaštita

Šta raditi u voćnjaku u ovom periodu?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI