Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiIzuzetno destruktivan virus prijeti zasadima paradajza, paprike i čilija

Izuzetno destruktivan virus prijeti zasadima paradajza, paprike i čilija

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Izuzetno destruktivan virus prijeti zasadima paradajza, paprike i čilija u Francuskoj, pošto je već pogodio šest zemalja Evropi, kao i Tursku, SAD i Kinu, saopšteno je iz francuske Agencije za bezbjednost hrane, Anses.

Virus smeđe naboranosti ploda paradajza (ToBRFV) bezopasan je za ljude, ali može da uništi cjeokupnu proizvodnju bilo u plastenicima, povrtnjacima ili na organskim poljima, navodi se u saopštenju.

Može da se prenese putem zaraženog sjemena, biljaka i plodova, kao i jednostavnim kontaktom i dugo opstaje bez gubljenja moći inficiranja, naveli su iz Ansesa.

Trenutno ne postoje preparati za uništavanje virusa kao ni sorte koje su otporne na njega. Ovaj virus se, inače, pojavio na Bliskom istoku 2014. godine, pre nego što se 2018. proširio na Evropu.

Virus izaziva pojavu žutih ili braon fleka na listovima biljke i deformaciju plodova, koji se kao takvi ne mogu plasirati na tržište.

Anses preporučuje da se biljke sa kontaminiranih područja uklone i spale, a povrtarima savjetuje da kupuju samo sertifikovano sjeme i, ako je moguće, izvan evropskih zemalja u kojima je dijagnostikovana zaraza.

Izvor: AgroTV

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI