Utorak, 3 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKljučna faza zalijevanja krompira: Zašto je važno pravilno zalijevanje u razdoblju intenzivnog...

Ključna faza zalijevanja krompira: Zašto je važno pravilno zalijevanje u razdoblju intenzivnog formiranja krtola

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Intenzivna faza formiranja krtola jedno je od ključnih razdoblja u životnom ciklusu krompira (Solanum tuberosum). U ovoj fazi biljke postavljaju temelje za prinos i kvalitetu krtola. Zalijevanje u ovoj fazi ima iznimnu važnost jer osigurava potrebnu količinu vlage za pravilan rast, razvoj korijenovog sistema i stvaranje zdravih i obilnih krtola.

Potrebe za vodom u fazi intenzivnog formiranja krtola:

Nakon cvjetanja, krompir aktivno razvija krtole. U ovoj fazi, biljke imaju najveće potrebe za vodom. Adekvatno zalijevanje u ovom razdoblju osigurava pravilan razvoj krtola, njihovu punoću, veličinu i kvalitet. Nedostatak vode može uzrokovati manji prinos, manje krtole, a može uticati i na njihov kvalitet.

Optimalna količina vode:

Uobičajeno je da dobro razvijen nasad krompira treba mjesečno 120-130 mm padavina, što iznosi otprilike 120-130 litara vode po kvadratnom metru. Međutim, potrebna količina vode može varirati ovisno o uslovima rasta, klimatskim uslovima i vrsti tla. Važno je pratiti vlažnost tla i pravovremeno zalijevati kako bi se održala optimalna vlažnost potrebna za rast korijenja i razvoj krtola.

Metode zalijevanja:

U fazi intenzivnog formiranja krtola, ključno je odabrati pravu metodu zalijevanja koja će osigurati ravnomjerno i dovoljno navodnjavanje. Navodnjavanje kap po kap ili kapanje često se smatraju najučinkovitijim metodama. Ova tehnika omogućuje kontrolirano ispuštanje vode izravno korijenu biljke, minimizirajući gubitak vode putem isparavanja. Zalijevanje raspršivanjem također može biti učinkovito, ali može rezultirati većim gubitkom vode zbog isparavanja.

Zaključak: Zalijevanje krompira u fazi intenzivnog formiranja krtola igra ključnu ulogu u postizanju optimalnog prinosom i kvalitete krtola. Adekvatno snabdijevanje vodom osigurava pravilan rast korijenja, stvaranje zdravih krtola i minimizira rizik od stresova uzrokovanih sušom. Pravilna metoda zalijevanja i praćenje vlažnosti tla ključni su za postizanje optimalne vlažnosti i pravilan razvoj biljke. Kroz pravilno zalijevanje, možemo osigurati visokokvalitetan i obilan urod krompira koji će zadovoljiti potrebe tržišta i prehrambenih industrija.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI