Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKineska mimoza - Idealno rješenje za one koji nemaju strpljenja, a žele...

Kineska mimoza – Idealno rješenje za one koji nemaju strpljenja, a žele da u hladovini uživaju brzo

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kineska mimoza osvaja bašte. Albicija, (Albizia julibrissin) listopadno je drvo iz porodice mimoza. Otuda i naziv „kineska mimoza“ koji se najčešće spominje u priči o ovom drvetu.

Raste od 5-10 m u visinu, ali se može orezivati i održavati na visini koja odgovara prostoru u kojem raste. A raste izuzetno brzo, skoro 1 m godišnje i zato je idealno rješenje za one koji nemaju strpljenja, a žele da u hladovini uživaju brzo. Potrebno je samo 5 do 6 godina da iz sjemena izraste drvo razgranate krošnje, čiji oblik podeća na kišobran, tako da ispod grana u prijatnu hladovinu možete smjestiti klupicu, sto, stolice…

Ipak, kroz krošnju prodire dovoljno sunčevih zraka tako da će trava neometano rasti i ispod nje.

Listovi ove biljke danju su otvoreni, a noću ili kada je oblačno vrijeme oni se skupljaju, kao da spavaju. U jesen postaju žuti.

Svakako je najlepša u vrijeme cvjetanja tokom ljeta – drvo je tada prekriveno roze-ljubičastim cvjetovima. Blagog su mirisa sa izraženim prašnicima i pojavljuju se u kiticama, a zbog njih ovu biljku često nazivaju i svileno drvo.

Plod je mahuna, dužine 12-18 cm, koja u kasnu jesen dobija tamnosmeđu boju i ostaje na biljci tokom zime.

Preporučuje se pojedinačno sađenje, a dobro uspijeva i pored vodenih površina.

Biljka nije zahtevna. Odgovara joj sunce, ali može da se sadi i u polusenci. Odlično podnosi ljetne vrućine. Iako se dugo vjerovalo da je isključivo mediteranska, albicija se prilagodila kontinentalnoj klimi. Ipak, mladoj biljci je zimi potrebna zaštita u obliku, na primer, džaka od jute. Otporna je na vjetar i zagađenje.

Izvor: magičnobilje

PROČITAJTE:

Rododendron – Zimzelena biljka koja cvjeta već krajem zime

GUAVA – Malo tropsko drvo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI