Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img

Kantarion i njegova upotreba

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kantarion, u narudu poznat i kao bogorodična trava, krvavac  raste svuda kao korov, a najviše na napuštenim njivama. Prepoznaje se po žutim cvjetovima i zelenim listićima koji, kada se posmatraju prema svjetlosti, izgledaju kao da su izbušeni. Ta svjetlija mjesta, u obliku tačkica, u stvari predstavljaju žlijezde sa eteričnim uljem.

Kantarion je poznata i omiljena ljekovita biljka u narodu. Za liječenje se bere gornja polovina biljke u cvatu (Hyperici herba). Ona je prijatnog mirisa i gorkastog i oporog ukusa. Sadrži eterično ulje, tanin, razne boje (hipericin) i druge vrijedne sastojke.

Pročitajte: Rakija od kantariona

Upotrebljava se najviše za spremanje ljekovitog ulja „kantarionovog ulja“ (Oleum Hyperici) koje služi za liječenje i zarastanje rana, posjekotina i drugih povreda, protiv šuljeva (hemoroida). Kantarion se koristi i u obliku variva (kompota) koje se pije protiv bolova jetre, stomaka, proliva i drugih poremećaja u organima za varenje.

Kantarion prodire sve više u savremenu kozmetiku kao sirovina iz koje se dobijaju razni sastojci za njegu i zaštitu kože.

Pročitajte: Uputstva kako da prepoznate KANTARION i kako iskoristiti njegova LJEKOVITA svojstva!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI