Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiKanada pokreće veliku parničnu tužbu protiv Monsantovog kruga i vlasnika Bayera

Kanada pokreće veliku parničnu tužbu protiv Monsantovog kruga i vlasnika Bayera

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kanadska odvjetnička tvrtka podnijela je tužbu u iznosu od 500 milijuna dolara protiv Monsanta i njegovog vlasnika Bayera. Piše da su postupali s bezobzirnim nepoštovanjem sigurnosti Kanađana prodajući ubojicu korova, Roundup.

Prema odvjetničkoj tvrtki Diamond & Diamond, trenutno ima više od 60 pojedinaca koji su imenovani tužitelji, ali piše da je moglo biti pogođeno tisuće ljudi.

Tužitelji uključeni u ovu tužbu traže ne samo financijsku naknadu, već i „modifikaciju ponašanja“, tako da se to ubuduće više ne ponovi s drugim proizvodima u Kanadi.

“Ako ne postoje ove tužbe koje prisiljavaju tvrtke poput Monsanta za ispisivanjem ovih velikih čekova, jer inače ne bi imale poticaj za promjenu načina poslovanja”, izjavio je za CBC News Darryl Singer, voditelj trgovačkog i građanskog parničnog postupka Diamond & Diamond.

Objasnio je da su tužiteljima dijagnosticirani različiti oblici raka, uključujući rak mozga i pluća. Neki klijenti djeluju u ime posjeda.

“To nisu manje ozljede”, rekao je Singer i dodao da neki tužitelji “vjerojatno neće vidjeti kraj ove tužbe, jer će prije toga umrijeti.”

Bayer Canada rekao je da će “energično braniti” svoje proizvode. “Iako imamo veliku naklonost prema tužiteljima, herbicidi na bazi glifosata nisu uzrok njihovih bolesti”, navodi se u izjavi tvrtke.

„Znanstvenici i regulatorni organi proučavali su glifosat na globalnoj razini, a rezultati ovog istraživanja potvrđuju da nije kancerogen. Čvrsto stojimo iza sigurnosti proizvoda na bazi glifosata i kao tvrtka posvećena životnim naukama, uvjeravamo Kanađane da su njihovo zdravlje i okoliš glavni prioritet. ”

Tužba je prvoklasna tužba u Kanadi i slijedi tužbe protiv Bayera i Monsanta u Sjedinjenim Državama. Tužbe protiv proizvođača Roundupa podnijete su i ove godine u Britanskoj Kolumbiji, Quebecu, Saskatchewanu i Manitobi.

Izvor: Logično

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI