Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijesti5 najprljavijih namirnica koje jedemo baš svaki dan: Izvor zaraza i opasnih...

5 najprljavijih namirnica koje jedemo baš svaki dan: Izvor zaraza i opasnih bakterija!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svaki dan jedemo nešto ukusno ukusno da bismo utolili glad, ali ispostavilo se da neke od najzdravijih namirnica koje su najčešće na svakodnevnom meniju svih nas, mogu da predstavljaju posebnu opasnost po naše zdravlje.

Problem sa ovim namirnicama jeste to što dolazi iz zagađene sredine i izuzetno je prljava i može da sadrži bakterije, pa je samim tim opasna za zdravlje. Evo o kojim se namirnicama radi i kako da se zaštitite:

1. Mljeveno meso

Istraživanje agrarnog ministarstva u SAD-u je pokazalo da u goveđem mlevenom mesu postoje bakterije kao što su stafilokoke, salmonela, listerija i klostridija. Dobra vjest je da se Ešerihija koli otkriva sve ređe.

Da biste se sačuvali, u prodavnicama birajte meso koje je bilo pretežno hranjeno travom, prijatne boje i lijepe strukture. Ako je miris mesa prijatan, to govori da se u njemu nalaze začini koji se obično koriste da bi nešto prikrili. Kod kuće uvek pravite pljosnate ćuftice, tanke pljeskavice i ćevape, da meso unutra ne bi ostalo nedovoljno ispečeno.

2. Pileće meso

Ono može da bude zaraženo salmnelom, kampilobakterijama, Ešerihijom koli i drugim patogenim mikroorganizmima. Osim toga, u piletini se mogu otkriti antidepresivi, kofein, antibiotici i velike doze hormona rasta. Preventivne mjere uključuju kupovanje mesa iz organskog uzgoja. Kod kuće uvek odvajajte bubrege, jetru i kožu pileta, jer se u njima zadržavaju najštetnije supstance. Sastojci kao što je pomorandža, razni začini i borovnice ubijaju sve štetne sastojke svojim antioksidansima, tako da ih valja često koristiti prilikom termičke obrade piletine.

3. Kobasice

Ministarstvo zdravlja u SAD-u je otkrilo da kobasice mogu biti zaražene listerijom. Loše je što ove bakterije izazivaju najrazličitije infekcije stomačno-crijevnog trakta i razmnožavaju se na hladnim mjestima poput frižidera.

4. Ostrige

U ovim ukusnim morskim plodovima iz okeana nalaze se bakterije kao što je salmonela, kampilobakterija i vibroni. Oni mogu biti uzrok sepse, norovirusa i uretitisa.

5. Jaja

Najopasnija je ljuska jajeta. U njoj se može naći salmonela i listerija. U samim jajima može biti tragova antibiotika. Kada kupujete jaja u prodavnici, prvo proverite rok trajanja, a nakon toga da li su cela, odnosno da li postoji mogućnost da su preko napukle ljuske nečistoće i bakterije mogle da uđu u jaje.

Izvor: Stil

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI