Nedjelja, 24 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKalifornijski trips: Kako ova štetočina ugrožava 140 biljnih vrsta i prenosi opasni...

Kalifornijski trips: Kako ova štetočina ugrožava 140 biljnih vrsta i prenosi opasni virus bronzavosti paradajza

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kalifornijski trips (Frankliniella occidentalis) se ubraja u polifagne štetočine, te napada i oštećuje oko 140 biljnih vrsta, kako gajenih tako i korovskih. Glavne štete pričinjava u zaštićenom prostoru, na plodovima povrća kao što je paprika, potom krastavac a znatno manje na plodovima paradajza. Pored navedenih vrsta oštećuje i kupus, plavi patlidžan,  salatu i druge biljne vrste. Prinosi mogu biti znatno umanjeni, čak i do 70%. Pored direktnih šteta, kvantitativne i kvalitativne prirode, ova štetočina prenosi i vrlo opasan virus bronzavosti paradajza.

Kalifornijski trips
Kalifornijski trips

Tripsi se na biljkama u početku veoma teško uočavaju. Larve i odrasli insekti se hrane sišući biljne sokove sa naličja lista, usljed čega se na licu listova pojavljuju nepravilno razbacane bjeličastožute pjege. One su u početku vrlo sitne, a zatim se povećavaju i međusobno spajaju, zahvatajući čitavu površinu. Takvi listovi se suše, i ostaju viseći na biljaka. Takođe, tripsi se u velikom broju nalaze i u cvjetovima biljaka, gdje se hrane polenom, utičući negativno na oplodnju i formiranje kvalitetnih plodova. Takvi plodovi ostaju sitniji, deformisani i sa nekrotičnim pjegama na površini.

Kalifornijski trips je veoma sitan, do 1,5 mm, izdužen i ima dva para prozirnih krila obraslih resicama, a na prednjem dijelu vratnog štita ima dvije izdužene čekinje. Boja tijela odraslih insekata varira od svijetlomrke do žute boje u toku ljeta. Larve su još dosta sitnije, bez krila i svjetlije. Jaja su prozirna, bisernobijela i vrlo sitna, veličine svega 0,2 mm i ne mogu se vidjeti golim okom.

Mjere suzbijanja. Od izuzetnog značaja je, sprovođenjem preventivnih mjera borbe, spriječiti dolijetanje i naseljavanje biljaka ovom štetočinom. Prije svega potrebno je postavljanje insekticidnih mreža na otvore zaštićenog prostora. Takođe, manjoj brojnosti štetočine u zaštićenom prostoru, doprinosi sprovođenje fitosanitarnih mjera, koje prije svega podrazumjevaju uklanjanje biljnih ostataka nakon završetka ciklusa proizvodnje, dezinfekciju zemljišta, a od ostalih preventivnih agrotehničkih mjera pravilna obrada zemljišta, i sadnja isključivo zdravog sadnog materijala.

Uspješna zaštita i uništavanje tripsa, zavisi od blagovremenog uočavanja njihovog prisustva, te je preporuka da se nakon rasađivanja biljnih vrsta, postave plave ljepljive ploče i da se redovno vrši pregled biljaka. Postavljene ploče se pregledaju jednom sedmično, a po potrebi i češće, a kada se ustanovi prisustvo štetočine potrebno je početi njihovo suzbijanje. Utvrđivanjem prisustva kalifornijskog tripsa, uništavanje se sprovodi hemijskim i biološkim mjerama borbe.

Kalifornijski trips je izuzetno opasna štetočina, koja brzo razvija rezistentnost na insekticide, pa je potrebna posebna pažnja pri hemijskom suzbijanju. Pravovremena upotreba hemijskih preparata je bitna za uspješnu zaštitu, nekim od insekticida, na bazi: malationa, abamektina, alfa-cipermetrina i ostali preparati registrovani za suzbijanje tripsa. Međutim, zbog skrivenog načina života, i brzog nastajanja rezistentnosti hemijsko suzbijanje ne daju uvijek dobre rezultate, te često dovodi do prenamnožavanja ove štetočine.

Da bi se izbjegla ova pojava, preporučuje se biološko suzbijanje predatorskim grinjama, i korisnim insektima, koji svojom ishranom održavaju brojnost tripsa na tolerantnom nivou.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI