Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKalateja - Kako se gaji jedna od omiljenih sobnih biljaka?

Kalateja – Kako se gaji jedna od omiljenih sobnih biljaka?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kalateja (Calathea) je porijeklom iz Južne Amerike, iz porodice marantaceae  (maranta), kako je uglavnom i nazivaju prodavci. Jedna je od omiljenih sobnih biljaka.

Gusti, šareni listovi oblikuju veoma dekorativan žbunić. Sa gornje strane list je prošaran u nijansama bež, žute i zelene boje, dok je sa donje strane, u zavisnosti od vrste, crven do purpuran.

Kalateja maksimalno izrasta do 60 cm visine, mada joj je najčešće veličina grma 25-30 cm.

Od mnogih vrsta kalateja, kod nas je poznato nekoliko:

  1. C.zebrina, porijeklom iz Brazila, ima blijedozelene listove sa svijetlim žilicama, dok je poleđina lista crvena.
  2. C.grandiflora ima sjajne, zelene, izborane, dugačke listove i žućkaste cvjetove.
  3. C.ornata je iz Kolumbije. Ima tanke listove na dugim peteljkama. Veoma su svijetli, prugasti i vremenom mijenjaju boju u zeleno-smeđu, a poleđina dobija crvenkastu boju.
  4. C.veitchiana potiče iz Perua, listovi su debeli, kožasti, duguljasti, dugi oko 30 cm. Na sebi imaju razne nijanse zelene boje i okaste šare sivo-zelene i smeđe-zelene boje.
  5. Calathea makoyana, koja se najčešće sreće u našim prodavnicama, ima duguljaste sjajne listove, lijepe šare zelene, žute i maslinaste boje. Na poleđini ista šara je dobila crvenkasto-narandžastu nijansu.

Pročitajte: Epifil – Kako da gajite najtraženiju sobnu biljku

Njega

Kalateji odgovara velika vlažnost vazduha i visoka temperatura, 18-24ºC. Ne izlaže se direktnim zracima sunca, difuzno svjetlo ili polusjenka će je zadovoljiti. Ljeti je zalivamo dva puta nedjeljno, a zimi jednom.

Često orošavanje joj veoma prija, a potrebu za vlagom ćemo joj zadovoljiti ako saksiju stavimo na sloj mokrog šljunka. Zimi je držimo u prostoriji gdje je stalna temperatura vazduha oko 18ºC.

Presađivanje i razmnožavanje

Presađujemo je u martu ako vidimo da se saksija ispunila korijenom. Dodajemo nov kompost izmiješan sa glinastom zemljom. Poslije presađivanja biljku stavljamo u zasjenčeno, vlažno mjesto i vodimo računa o temperaturi da se ne spusti ispod 18ºC.

razmnožavanje je u proljeće razdvajanjem korijena na dva, tri dijela i ponašamo se isto kao kod presađivanja.

Pročitajte: BRŠLJANOLISNA ARALIJA – Otporna i moderna sobna biljka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI