Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako zaštititi plastenik od snijega?

Kako zaštititi plastenik od snijega?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Snijeg je redovan pratilac zimskih mjeseci, posebno na većim nadmorskim visinama. Koliko je koristan – dobar je jorgan za zimske usjeve, stvara zalihe vlage za neko sušno sutra, zamjenjuje mašine za grubo sitnjenje zemlje – toliko može da bude štetan, da baštovanima „pomrsi račune“, da im pocijepa folije na plastenicima i napravi veliku štetu i pometnju u proizvodnji.

Često su plastenici bez dopunskog zagrijavanja, ali prekriveni su najčešće sa dvije folije koje mogu dobro da ušuškaju mlado povrće i zaštite ga od spoljašnjeg minusa. Ipak, dešava se da debeli snježni pokrivač poremeti baštovanske planove. Zbog toga stručnjaci Poljoprivredne savjetodavne stručne službe u Leskovcu proizvođače koji rano povrće gaje u zaštićenom prostoru podsjećaju na to da treba da reaguju preventivno.

Pročitajte: Kako spasiti povrće u plasteniku kada dođe do zahlađenja – Paradajz, paprika i krastavac najosjetljiviji

Dupla folija i biljkama prija

Pošto ove preporuke mogu da spasu ranu povrtarsku proizvodnju i u ostalim krajevima, prenosimo najvažnije savjete diplomiranog inženjera Bobana Stankovića, savjetodavca za ratarstvo i povrtarstvo u Poljoprivrednoj savjetodavnoj i stručnoj službi u Leskovcu. Prva mjera, ali ne i najvažnija, o kojoj valja misliti za vrijeme podizanja plastenika, je prekrivanje zaštićenog prostora duplom folijom koja se naduvava.

Sloj vazduha između dvije folije treba da bude 15 do 25 cm. U toku zime folija je za trećinu više naduvana nego tokom ljetnjih mjeseci. U ovako opremljenom plasteniku temperatura mnogo više prija mladim biljkama, ali i onim starijim, jer je zimi značajno viša od spoljašnje, a ljeti, kada upeče sunce, prijatnije je boraviti u plasteniku nego na otvorenom polju. Dupla folija ne prija samo biljkama, već čuva i stabilnost i sigurnost plasteničke konstrukcije.

Pročitajte: Provjetravanje plastenika – Kako se obavlja i zašto je važno?

– Naduvana folija mnogo bolje trpi opterećenje od snijega i bolje podnosi jake udare vjetra – ukazuje ovaj savjetodavac.

– Gubici energije u plastenicima pokrivenim duplom folijom za oko 40 procenata manji su nego kod plastenika pokrivenih jednom folijom.

Piše: Svetlana Mujanović

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI