Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiKako uz pomoć korijandera možete prečistiti vodu koju pijete?

Kako uz pomoć korijandera možete prečistiti vodu koju pijete?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko sumnjate na ispravnost i čistoću vode koju pijete, savjetujemo vam da uradite ovaj jednostavan trik sa biljkom koja će vašu vodu pročistiti tako da ćete moći bez problema da je koristite.

Voda je u današnje vrijeme vrlo zagađena i puna primjesa koje mogu štetno uticati na naše zdravlje ukoliko je ne kontrolišemo povremeno. Cijevi u gradskim vodovodima su najčešće vrlo stare, pa se u vodi mogu naći brojne štetne materije poput bikarbonata, fluorida, bakra, nitrata, žive, aluminijuma, hlora koji se koriti za prečišćavanje, ali po svojoj prirodi nije zdrav. Osim gradske, i voda u seoskim bunarima zna da bude vrlo zaprljana sa brojnim primjesama.

Kada se nađemo u ovakvoj situaciji, obično pribjegavamo ili kupovini flaširane vode, ili prečišćavanju vode sa česme pomoću različitih filtera, bokala i drugih aparata. Međutim, za ovaj proces postoji jedna zdravija alternativa koja podrazumijeva korišćenje jedne biljne vrste koja će pomoći u prečišćavanju najvaznijeg pića. Radi se o korijanderu.

Pročitajte: SASI VODA – Čisti organizam i pomaže kod gubitka kilograma

Prirodni prečišćivač vode

Korijander je biljka koja izgledom podsjeća na peršun, ali je mnogo intenzivnijeg ukusa. Vrlo je ljekovita, a kada je u pitanju prečišćavanje vode, ima i sposobnost da za sebe vezuje štetne materije, otrovne hemikalije, pa čak i teške metale. Kada se korijander nađe u zagađenoj vodi, kontaminirane čestice se za nju ‘lijepe’ i tako ih manje ostaje u vodi kada se biljka iznje izvadi. Ovakav način prečišćavanja vode je uobičajena praksa u nekim zaostalim krajevima svijeta gde stanovništvo nema mogućnost da konzumira već čistu vodu.

Evo kako da prečistite vodu pomoću korijandera

Proces prečišćavanja je vrlo jednostavan. U odgovarajućí sud sipajte oko 2l vode i u nju dodajte jednu šaku korijandera. Kada je odstojao u vodi oko jednog sata, izvadite ga i dobićete pročišćenu vodu koja neće biti idealno čista, ali će svakako biti mnogo čistija za piće nego sto je bila prije toga. Ovaj jednostavan trik možete stalno praktikovati kako biste bili sigurni da u organizam unosite prečišćenu vodu.

Pročitajte: Šta je korijander, kako se gaji i koje su njegove prednosti za zdravlje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI