Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoJabuka gala - Aromatična sorta jabuka

Jabuka gala – Aromatična sorta jabuka

Jabuka gala je prepuna flavonoida – antioksidansa koji sprečava i umanjuje upalne procese u tijelu. Korisne elemente jabuka gala krije u kori, pa je nemojte guliti.

Jabuka gala je vrlo aromatična jabuka, a njeno bijelo meso je hrskavo i sočno. Ima blagi, slatki i posebno osvježavajući okus, upravo onakav kakav preferiraju izbirljivi sladokusci. Veličina ploda ove jabuke, njena tanka kožica i posebno blagi okus, čine je pravim izborom za djecu.

Idealna je za pite i kolače, a iscijeđena u sok i ohlađena nudi idealnu zamjenu za osvježavajuća pića.

Pročitajte: Kolačara i petrovača – Stare, zaboravljene sorte jabuka

Jabuka gala jesenska je sorta jabuka, visoke kakvoće ploda i vrlo cijenjena na tržištu EU.

Plodovi dozrijevaju od kraja avgusta do početka septembra. Mali su do srednje veliki (150-180 g), okruglasto – konusnog oblika, vrlo glatke površine. Plodovi su gotovo podjednake veličine, a boja im je temeljna žuta s crvenim dijelovima na sunčanoj strani ploda. Iako postoji niz bolje obojenih crvenih mutanata od nje, npr. Gala Must, Royal Gala, Galaxy.

Još su naše bake govorile da bi svakoga dana trebali pojesti jednu jabuku za zdravlje i ljepotu, a jabuka gala prepuna je prehrambenih vlakana i drugih važnih nutrijenata koje jačaju imunitet i blagonaklono djeluju na zdravlje. Sadrže tek 80 kalorija po plodu pa bi nam ovo i danas trebalo biti pravilo.

Izvorrtl.hr
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

DUNJA

Zamrzavanje dunje

Dunje se mogu zamrznuti direktno ubrane sa stabla, no kako bi zadržale što više ukusa i nutritivna svojstva, preporučuje ih se ipak prije kratko...