Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako u kućnim uslovima uzgojiti NARANDŽU iz sjemenke (koštice)?

Kako u kućnim uslovima uzgojiti NARANDŽU iz sjemenke (koštice)?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako uzgojiti narandžu iz sjemenke – Narandže su jedno od najljekovitijih vrsta voća na svijetu, a najpoznatije su njena žuta i crvena sorta. Kako da uzgojite narandđu iz sjemenke objasnićemo vam u narednom tekstu.

Potrebno je:

  • narandža sa košticama (sjemenkama)
  • komadić gaze
  • čaša od jogurta
  • zemlja
  • voda
  • najlonska kesa
  • mnogo sunca i
  • vaša briga i ljubav

Pročitajte: Kako uspješno obaviti sadnju breskve iz koštice?

Koraci

Pojedite narandžu i ostavite koštice. Izaberite koje su najveće i najdeblje, ostale bacite.

Najbolje sjemenke odmah smjestite u vlažnu sredinu za dalje klijanje. Optimalno je da se uzme komadić gaze ili neke krpice, navlažite i uvijte u nju sjemenke. Manju najlonsku kesu stavite u čašu od jogurta (može i manja caša). Uvijene u gazu ili krpicu sjemenke stavite na dno čaše i pokrijte ih istom kesom. To će biti vaš „inkubator“ za klijanje sjemenki.

„Inkubator“ je bolje postaviti na toplo i osvijetljeno mjesto i provjeravajte vlažnost gaze jednom u 2-3 dana. Prvi korijeni će izaći za 3-6 nedjelja (ovo ne zavisi od vas). Kada dužina prvog korijena dostigne 1 cm, biljku možete presaditi u zemlju. Veoma je važno izabrati dubinu sadnje sjemena, ona treba da bude 1,5 cm. Nemojte oštetiti korijen kada ga budete stavili u zemlju.

Proklijala biljka voli sunce i često prskanje. Držite ju na toplom i sunčanom mjestu.

Kada se primi drugi par listova, biljku možete presaditi na bolje pogodno mjesto. Jednom u šest mjeseci poželjno je presađivati u sve veću saksiju. Vaš grmić će brzo rasti. Ne zaboravljajte ga zalivati, povremeno prskati vodom i sunčati ga. Da bi vaš „štapić“ narandže počeo da daje bočne grančice – otkinite 2-3 gornja lista, ali, ne žurite, dajte vašem drvcetu vrijeme da malo naraste. I vremenom, vi ćete imati, naviknuto na vaše kućne uslove, plodonosno drvo narandže!

Pročitajte: Kako uzgojiti mango iz koštice?

Izvoraura.ba
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI