Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaLavandin med - Evo po čemu je poseban

Lavandin med – Evo po čemu je poseban

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ljekovita svojstva meda svima su nam dobro poznata. Kao najuniverzalniji prirodni lijek nalazi se u svakom domu za slučaj preventive i jačanja imuniteta organizma, ali i liječenja različitih tegoba i bolesti.

Prirodni med je bogat sadržajem raznih vrsta šećera i velikim brojem drugih sastojaka, imajući u vidu lako asimilujuću osobinu, hranljivu vrijednost, sadržaj mineralnih soli i vitamina i ljekovite materije.

U slučaju nazeba koristi se sa drugim namirnicama i lijekovima, pa se tako uzima med razmućen u mlijeku ili sa sokom od limuna ili toplim čajem.

Pročitajte: Ljekoviti medni pripravci

Lavandin med

Intenzivnog je ukusa i mirisa, a može biti i tamnije i svjetlije boje. Među najljekovitijim je vrstama sa snažnim djelovanjem, omogućuje korišćenje kalcijuma i gvožđa iz hrane.

Posebno se preporučuje trudnicama i svima koji imaju manjak kalcijuma u organizmu, kod problema sa zubima i kostima, osteoporozom, povišenim krvnim pritiskom. Prija organima za varenje, čisti pluća i umiruje kašalj.

Lavandin med ima umirujuće dejstvo i snažan je borac protiv nervoze pa tako i poboljšava kvalitet sna. Pomaže u borbi sa blažim oblicima depresije.

Lavandin med ublažava simptome izazvane predmenstrualnim sindromom.

Osobama sklonim polenskim alergijama savjetuje se svakodnevno uzimanje meda od lavande.

Pročitajte: Med od uljane repice – Bijeli med koji ima mnogo ljekovitih svojstva

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI