Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVinogradarstvoKako tretirati vinovu lozu nakon vremenskih nepogoda

Kako tretirati vinovu lozu nakon vremenskih nepogoda

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako tretirati vinovu lozu nakon vremenskih nepogoda – Trenutne vremenske prilike, kojih smo svjedoci sa temperaturnim kolebanjima od nekog prohladnog, tmurnod I relativno kišovitog vremena pa do ovih prethodnih dana sa ekstremno visokim temperaturama i preko 40 stepeni na otvorenom i deficitom vodenog taloga, predstavljaju idealne uslove kojih smo svjedoci za pojavu elementarnih nepogoda.

Vremenska nepogoda praćena olujnim vjetrom i gradom može nanijeti velike i dugotrajne štete zasadima vinove loze. Na čokotu vinove loze nalazi se mnogo zeljastih dijelova koji mogu biti oštećeni vjetrom i gradom. Najosetljiviji su mladi lastari, cvasti i tek formirani grozdovi.

Ako vinograd pretrpi štete od oluje i grada mora se posebno njegovati kako bi se ta šteta što više umanjila i eliminisale štetne posljedice. Takođe i oštećeni dijelovi što pre oporavili i vratili u funkciju.

Pročitajte: Uklanjanje listova oko grozdova – Kako i zašto se obavlja?

U zavisnosti od vremena kada je grad pao, kao i od stepena povređenosti organa vinove loze preduzimaju se sljedeće mjere:

  • Ako je grad pao u početku vegetacije, kada je dužina lastara 10 do 15 cm, ne treba preduzimati nikakve posebne mjere rezidbe, jer se iz suočica i drugih tačaka rasta razvijaju novi lastari. Kako bi se pospješilo njihovo kretanje neophodno je vinograd prihraniti azotnim đubrivom;
  •  Ako je grad pao pred samo cvjetanje i uništilo lisnu masu i cvasti, zelene lastare orezati na dva okca i izvesti zaštitni tretman od biljnih bolesti i štetočina. Takođe, treba izvesti i prihranjivanje azotnim đubrivom kada se na izbilim lastarima formira 6 do 8 listova. Najmanje polovinu lastara zalomiti kako bi se izazvalo kretanje rodnih zaperaka. Na ovaj način može se dobiti solidan prinos i u godini kada je pao grad, piše psss.rs.
  • Svi lastari koji su manje oštećeni, listovi i cvasti ili grozdovi se ne diraju već samo štite od bolesti i štetočina i normalno donose rod;
  • Lastari koji su puno ogoljeli i imaju puno površinskih rana se takođe orezuju na dva okca radi formiranja rodnih zaperaka. Ovo su sve neke od situacija obično do kraja juna mjeseca u godinama sa vremenski normalnim kretanjem vegetacije. One mogu da doprinesu koliko-tolliko smanjenju materijalno pričinjene štete.
  • Ako dođe do pojave grada u fazi intenzivnog porasta bobica ne preporučuje se rezidba lastara;
  • Rezidba se ne preporučuje ni kada se grožđe nalazi u fazi šarka ili zrelosti;
  • Veoma je bitno odmah poslije grada, što je prije moguće, isprskati lozu bakarnim preparatima ili drugim adekvatnim fungicidima. Na taj način spriječiće se razvoj bolesti koje se javljaju poslije grada. Jedna od njih je i bijela trulež koja ako grad padne u vrijeme šarka za dva do tri dana može da uništi svo grožđe.

Pročitajte: Kako spriječiti ožegotine na grozdovima vinove loze

Važno je napomenuti da vinograd koji pretrpi štetu od grada mora imati poseban tretman. U njemu mora biti primenjena puna agrotehnika i mjere njege da bi loza u sljedećoj vegetaciji imala normalan razvoj. Takođe i da bi lastari normalno prezimjeli bez oštećenja od mraza.

Autor: dipl. inž Marković Boban

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI