Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoKako se priprema i upotrebljava cvjetni prah u kombinaciji sa mliječom i...

Kako se priprema i upotrebljava cvjetni prah u kombinaciji sa mliječom i medom?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Samljeveni ili konzervirani cvjetni prah u šećeru miješa se sa kristalim ili tečnim medom uz dodatak jednog grama mliječ, ako se sa njim raspolaže.

Priprema domaćeg lijeka

Za jednu kuru domaćeg lijeka potrebno je 30 g čistog cvjetnog praha, 1 g mliječa i 200 g kristalisanog ili tečnog meda, najbolje bagremovog ili livadskog.

Miješanje cvjetnog pragam mliječa i meda najbolje je vrši električnim mikserom. U nedostatku miksera, miješanje se može izvršiti i ručno.

Pročitajte: Energetske bombe – Med sa ovim dodacima sačuvaće vam zdravlje i ojačati imunitet

Ukoliko nemamo kristalisanog meda, prah se može miješati i sa tečnim medom, samo se u takvim slučajevima med mora prethodno dobro umutiti mikserom da bi se dobila gusta pjenasta masa u vidu krema, u koju treba dodati određenu količinu cvjetnog praha i mliječa, a zatim ponovo dobro izmiješati mikserom da bi bila što kompaktnija.

Izmiješani prah, mliječ i med treba razliti u odgovarajuće staklene teglice i smjestiti ih u suvu prostoriju ili u frižider.

Upotreba

Konzervirani cvjetni prah upotrebljava se tako što se u toku 10 dana svakog jutra prije doručka ili prije večere uzima uzima po jedna kafena kašičica. Zatim se pauzira 7 dana, i potom nastavlja uzimanje sve dok se ne potroši cijela količina. U toku jedne godine potrebno je uzeti bar 4 teglice konzerviranog cvjetnog praha sa mliječom, mada je i to individualno, jer nekom organizmu treba više, nekom manje.

Pročitajte: MED I VODA NA PRAZAN ŽELUDAC: Zašto je ova kombinacija tako dobra?

U posljednje vrijeme fabrike lijekova i apoteke proizvode razne mješavine od cvjetnog praha, mliječa i meda, koje prodaju pod raznim nazivima, pa je uz svako takvo pakovanje priloženo i uputstvo za upotrebu.

Literatura: “Praktično pčelarstvo”, Autori: Vojin Todorović, dr Dušan Todorović
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI