Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img

Kako osušiti i čuvati origano?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sušenje origana nije zahtjevan postupak, ali je potrebno držati se određenih pravila sušenja.

Origano je mediteranski začin intenzivnog mirisa i ukusa koji se, osim kao dodatak jelima, koristi i u aromaterapiji. Ova začinska biljka najčešće se konzumira u svježim i sušenim listićima.

Sušeni origano mnogo je aromatičniji od svježeg, zbog čega je bolji kao začinsko bilje. Postupak sušenja origana nije zahtjevan, a mi vam donosimo jednostavne i brze savjete za sušenje.

Pročitajte: Kako gajiti ORIGANO u saksiji?

Kako osušiti i čuvati origano?

Prlikom berbe origana, skupljaju se listovi i cvjetovi koji se nalaze pri samom vrhu. Sušenje origana najučinkovitije je na zraku. Najprije je potrebno ubrati začin te ga poslužiti u manje svežnjeve. Možete ih povezati gumicom ili nekom drugom uzicom. Najbolje ih je sve zajedno staviti u papirnatu vrećicu te objesiti na balkon ili neko drugo dovoljno prozračno mjesto.

Osim na zraku, origano možete sušiti i u pećnici.

Ako se obavlja u pećnici, temperatura treba biti do 50ºC prije stavljanja biljaka. Vrata pećnice se ostavljaju otvorena kako bi izašla suvišna vlaga. Grančice stavljamo na rešetku, a listove rasporedimo u tankom sloju preko papira za pečenje na plehu. Poslije 15 minuta grančice i listovi se okrenu i suše još 15 minuta. Po potrebi postupak se ponavlja dok se ne osuši, a zatim ga ostaviti da se ohladi.

Osušeni origano pakujemo u staklene tegle koje se mogu dobro zatvoriti poklopcem. Ovako zatvoren može da se čuva do godinu dana.

Izvorrtl.hr
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI