Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeŠta znači kada vam neko pokloni CRVENI KARANFIL - Ovaj cvijet ima...

Šta znači kada vam neko pokloni CRVENI KARANFIL – Ovaj cvijet ima posebnu simboliku, a evo koju poruku nosi!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Evo koju siboliku ima karanfil i šta znači kada vam neko pokloni ovaj cvijet.

Karanfil je jedan od simbola 8. marta i Dana žena, ali istorija ovog mirišljavog cvijeta i simbolika sežu više od 2000 godina unazad.

Za hrišćane, karanfil nije običan mirišljavi cvijet već predstavlja patnju Isusa i Marije. Poslije raspeća, Marija je za svojim sinom prolila suze, a na mjestima gdje su njene suze pale, prema vjerovanjum nikli su karanfili.

Tokom viktorijanske ere, ružičasti, crveni i bijeli cvjetovi su simbolizovali ljubav, naklonost, zahvalnost i divljenje, pa je poklanjanje karanfila bio način da pokažete da vam je do nekoga stalo, a ovo značenje zadržalo se sve do danas. Crveni karanfil čest je motiv i na umjetničkim slikama- u vrijeme renesanse često je viđen u kompociziji Madone i djeteta.

Pročitajte: Bonton darivanja cvijeća – Kome i u kojim prilikama se poklanja cvijeće?

Na istoku ovaj cvijet ima potpuno drugo značenje. U Koreji, karanfil se koristi za predviđanje budućnosti, a u Japanu se vjeruje da može da otjera zlo i nevolje. Naime, smatra se da će branje karanfila, mirisanje njegovih latica i puštanje da se oduvaju s dlana takođe odnijeti i sve nevolje.

Veza između karanfila i Dana žena nastala je u SAD-u početkom 20. vijeka kada je jedna od vođa pokreta Ana Džarvis odabrala bijeli karanfil kao njegov simbol jer je to bio omiljeni cvijet njene majke. Od tada karanfil postaje cvijet koji širom svijeta simboliše praznik posvećen ženama.

Može imati i različita značenja u zavisnosti od svoje boje: cvijet svijetlocrvene boje označava divljenje, a tamno crvene ljubav i naklonost. Crveni je takođe simbol radničkog pokreta, pa su ga mnoga državna preduzeća od šezdesetih pa sve do devedestih godina 20. vijeka poklanjala svojim radnicama.

Bijeli karanfil je simbol sreće i ljubavi, a ljubičasti hirovitosti.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI