Srijeda, 30 Novembra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaKako se hajdučka trava koristi u organskoj proizvodnji - Recepti za preparate

Kako se hajdučka trava koristi u organskoj proizvodnji – Recepti za preparate

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Hajdučka trava – Dobro su poznata ljekovita svojstva hajdučke trave za ljudski organizam, međutim ova biljka umnogome doprinosi i zdravlju uzgajenih kultura. Za organske proizvođače izdvajamo tri razloga zbog kojih bi trebalo da upotrebljavaju hajdučku travu, ali i recepte za preparate na bazi ove ljekovite biljke.

Hajdučka trava privlači korisne insekte

Pored uzgajane kulture zasadite hajdučku travu. Naime ova biljka privlači insekte oprašivače koji su potrebni za uspješnu oplodnju biljaka. Osim toga, hajdučka trava svojim mirisom privlači i insekte predatore koji se hrane štetočinama, a naročito je voli bubamara. Hajdučka trava je i prirodno sredstvo za odbijanje dosadnih insekata – komaraca i muva.

Pročitajte: Ovo su tri NAJBOLJA PRIRODNA ĐUBRIVA za baštu koja možete sami da proizvedete

Hajdučka trava protiv štetočina

Preparatom od hajdučke trave možete se uspješno boriti protiv lisnih vaši. On se priprema tako što se na kilogram osušenih cvjetova ove ljekovite biljke sipa dvije litre ključale vode. Nakon toga ovaj čaj se ostavi 40 minuta. Kada se procijedi potrebno je razblažiti ga sa 10 litara vode. Ostaviti ga da odstoji na tamnom mjestu 48 sati.

Takođe, može se spremiti i uvarak na bazi ove biljke kojim ćete se uspješno riješiti lukove muve, tripsa i stjenica.

Priprema: Osušenu nadzemnu masu obranu u toku cvjetanja u količini od 800 grama, potrebno je samljeti. Na nju se sipa 10 litara vode i to se kuva pola sata. Procijeđenu tečnost sipati u posudu koju je potrebno dobro zatvoriti. Prije prskanja željene kulture, na svakih 10 litara tečnosti potrebno je dodati 40 grama domaćeg, prirodnog sapuna.

Pročitajte: Priprema tekućeg đubriva od maslačka

Kao prihrana

Svjež ili suv nadzemni dio hajdučke trave je sirovina za kvalitetan, odličan kompost. Hajdučka trava inhibira bakterije koje štete kompostu, a pritom sadrži gvožđe, kalijum i kalcijum koji ga umnogome obogaćuju.

Tečno đubrivo od hajdučke trave dobija se tako što nabranu hajdučku travu treba staviti u vodu i pustiti da fermeniše 10 do 14 dana. Nakon toga ovo treba razrijediti sa vodom u razmjeri 1:10, piše Agromedia.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

[td_block_2 custom_title="Aktuelno"]