Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako se GAJI VIRAK u bašti – Najbolji prijatelj žena

Kako se GAJI VIRAK u bašti – Najbolji prijatelj žena

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Virak je zanimljiva biljka koju možete da gajite na otvorenom ili u kući, posebno na sjenovitim mjestima. Osim što ima atraktivan izgled, veoma je poznata biljka u narodnoj medicini i farmaciji zbog svog snažnog dejstva na različite ženske probleme.

Virak se često koristi kao pokrivač tla, a lijepo izgleda i kao ukras za ivičnjak. Pored toga, predivno izgleda u vijencima i buketima, bilo u svježe rezanom ili sušenom obliku. Riječ je o atraktivnoj, višegodišnjoj biljci porijeklom iz Turske i Karpatskih planina, visine svega 15-30 cm. U kasno proljeće i početkom ljeta, virak proizvodi gotovo neprimetne cvjetiće.

Nekada su se u medicinske svrhe koristili korijen i lišće virka koji su se sakupljali u ljeto, a najčešće za liječenje modrica i zacjelivanje rana, dok se čaj koristio za ublažavanje menstrualnih bolova kod žena. Danas ga koriste u alternativnoj medici kao veoma efikasno sredstvo koje pomaže kod upala, neplodnosti, krvarenja.

Najnovija istraživanja pokazuju da virak sprječava mnoge vrste bakterija, a posebno stafilokoku koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Pored toga, virak ima i antivirusna svojstva. Odličan je borac protiv gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija. Kažu da je virak biljka za sve ženske probleme, a sve češće se nalazi na listi preporuka mnogih ginekologa.

Pročitajte: Virak rješava sve ženske probleme

Kako se gaji virak

Virak najbolje uspjeva u regijama sa hladnijim ljetima i na vlažnim, plodnim zemljištima. Ukoliko se gaji u toplijim krajevima, iako može da podnese dosta sunca, bolje se razvija na sjenovitim mjestima.

Može da se sadi na otvorenom, čim prođe svaka opasnost od mraza. Sjeme treba da bude malo prekriveno zemljom i dobro zaliveno. Po želji, može da se napravi rasad u zatvorenom, pa da se rasadi napolje za četiri do šest nedjelja.

Riječ je o veoma otpornoj biljci, vrlo skromnih zahtjeva. Ne traži posebnu njegu, niti mnogo prihrane. Redovno zalivanje je potrebno samo ako je biljka smještena na suncu ili u vrijeme ekstremnim vrućina. Čak bi i tada trebalo da bude dovoljno samo vlaženje tla, ne i preterano zalivanje, jer virak ne voli da živi u vodi.

Pročitajte: Gavez – Najmoćnija korovska biljka LJEKOVITOST + RECEPTI

Ukoliko se desi period visokih temperatura sa velikim procentom vlage u vazduhu može doći do gljivičnih oboljenja. To se rješava osiguravanjem odgovarajuće cirkulacije vazduha, što će omogućiti da se tlo malo osuši.

Iako mu lišće ostaje polu-zimzeleno tokom cijele zime, trebalo bi da se uklone stariji listovi dok ne pocrne.

I to je sve.

Virak možete da razmnožavate sjemenom ili dijeljenjem bokora u proljeće ili na jesen.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI