Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeBudite ZDRAVI K'O DREN zahvaljujući biljci čija je ljekovitost od davnina poznata

Budite ZDRAVI K'O DREN zahvaljujući biljci čija je ljekovitost od davnina poznata

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pored dekorativnog izgleda i ljekovitih plodova, ova biljka ima i veoma kvalitetno drvo. Prema legendi, naši preci su imali tri „magična” drveta: hrast, tisu i dren za koji se vjeruje da donosi porodici zdravlje i dugovječnost.

Dren uspjeva svuda, osim u Australiji, a najviše ga ima u srednjoj, centralnoj i jugoistočnoj Evropi i jugozapadnom dijelu Azije, na našem podneblju, raste kao samonikla vrsta. Dren ima mnoštvo narodnih naziva – bijela svibovina, drenak, drenić, drenka, drenovina, drenj, drinika, drin, drinovina, drnjulić, žuti drenak, kuroslipnik, rumeni dren, tvrdi dren, crveni drenak. Plod drena narod naziva: drenka, drenjina, drenjula.

Pročitajte: Dren za zdravlje i uživanje tokom zime – Posadite ga u bašti

Čvrstina drena dolazi od gustine drveta, pa je jedno od rijetkih koje ne pluta na vodi. Sitni crveni plodovi dozrijevaju od polovine jula do oktobra, zavisi od nadmorske visine na kojoj raste i drugih uslova, kiše, temperature, osunčanosti. Zreo je kada postane već sasvim mek i tamnocrven i tada ima prijatan i mesnat ukus, dok je zeleni plod veoma kiseo. Međutim, u nekim krajevima zelene drenjine se konzerviraju poput maslinki.

Za šta se koristi?

Koristi se za liječenje grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, šećerne bolesti, za zacjeljivanje rana. Drenjine obiluju mineralima kao što su cink, kalijum, bakar, magnezijum, natrijum i gvožđe. Upravo zato, sok od drenjina je idealan prirodni lijek za oporavak organizma koji je dehidriran i slab. Ima više vitamina C od pomorandže, u rangu je limuna, a kojim čudom, ali dokazano je, da preradom uošte ne gubi ljekovita svojstva.

Njegova redovna upotreba pokazala se odlična kod malokrvnosti i kod detoksikacije cijelog organizma, a kod nekih kožnih oboljenja dren je spasonosna biljka. Sjemenke drena mogu da se upotrebe kao zamjena za kafu.

Pročitajte: Jedostavan, starinski recept za DŽEM OD DRENJINA

Nedavno su njegova terapeutska svojstva dobro dokumentovana, a utvrđena su visoka antioksidativna i antiinflamatorna svojstva sa blagotvornim dejstvom na kardiovaskularni, endokrini, gastrointestinalni i imuni sistem.

Recept za čaj:U 2 dcl vode prokuvati 10 grama osušene drenove kore. Ostaviti da odstoji 20 minuta, procijediti i piti ovaj čaj tri puta dnevno, poslije jela.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI