Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaMLADE BOROVE ŠIŠARKE - Kako spremiti moćan narodni lijek za štitnu žlijezdu

MLADE BOROVE ŠIŠARKE – Kako spremiti moćan narodni lijek za štitnu žlijezdu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Stanje nedovoljnog stvaranja hormona štitne žlijezde zove se hipotireoza. Najčešći uzrok hipotireoze je hronična autoimuna upala štitnjače.

Osobama koje pate od ovog stanja, narodna medicina preporučuje sljedeći jednostavan recept od samo dva sastojka, koja možete vrlo lako da nabavite.

Sastojci koji su potrebni:

  • 15 mladih borovih šišarki
  • 50ml domaće rakije

Uputstvo za pripremu recepta:

U proljeće uberite 15 mladih borovih šišarki (veličine od 3-5 cm). Samljite ih što je moguće sitnije. Prelijte ih sa 50 ml kvalitetne votke ili domaće rakije i ostavite da odstoje u poklopljenoj tegli deset dana. Nakon toga, procijedite tečnost.

Kada i koliko uzimati:

Pijte po pet kapi tri puta dnevno. Kura neka traje tri nedelje.

Pročitajte: Ljekovita svojstva borovih šišarki

Kako bor utiče na naše zdravlje

Bor se od davnina koristi u narodnoj medicini u liječenju reume i pročišćavanju disajnih organa, kao i lečenju kašlja i plućnih oboljenja, te hipotireoze.

Bor je jedan od najrasprostranjenijih četinara i svi dijelovi ovog drveta imaju ljekovita svojstva. Dobra strana bora je što ga ima tokom cijele godine, a najdjelotvorniji je kada se njegovi ljekoviti dijelovi skupljaju tokom proljeća.

Ljekovito dejstvo imaju iglice bora, mladi izdanci, mlade šišarke, smola i kora bora. Iglice se koriste svježe, jer se njihovim sušenjem gubi vitamin C, kojim je ovaj četinar bogat. Malo ko zna da je ljekovitost iglica veća i do 80 odsto, ako se iglice izlome na manje dijelove.

Pročitajte: SLATKO OD ŠIŠARKI – Stari ruski lijek /RECEPT/

Šišarke bora se upotrebljavaju dok su mlade, veličine od 3-5 cm, jer njihovim daljim zrenjem poprimaju drvenasti oblik i gube sva ljekovita svojstva.

Takođe za zimu valja ostaviti teglu meda od šišarki. U šumi skupiti mlade zelene šišarke, preliti ih vodom da budu pokrivene, a nakon toga ih kuvati 20 minuta u zatvorenoj posudi. Poslije toga treba da odstoje 24 sata. Onda se u to dodaje šećer u razmjeri 1 : 1 i kuva se kao običan džem. Tri puta na dan uzima se po kašičica meda radi jačanja imuniteta usljed bilo kog oblika prehlade, gripa i bolesti disajnih puteva.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI