Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako presaditi kaktus, a da se ne ubodete i ne oštetite biljku?

Kako presaditi kaktus, a da se ne ubodete i ne oštetite biljku?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kaktusi su sobne biljke koje ne zahtevaju mnogo pažnje. Rijetko zahtjevaju presađivanje, ali kada je vrijeme za to treba da uradite pravilno i bezbjedno.

Jednom kada korijen počne da proviruje kroz rupe na dnu saksije, vrijeme je da presadite kaktus. S obzirom na to da sporo rastu, kaktusima je obično potrebno presađivanje samo svake 3 do 4 godine, ili svake 2 do 3 godine za sorte koje brže rastu.

Mnoge sorte kaktusa ukrašene su oštrim bodljama koje djeluju kao zaštita biljke. Ovo presađivanje čini težim, a nekad i opasnim. Jedan od najboljih načina za bezbjednu presađivanje je upotreba metalnih klješta. Takođe bi bilo dobro da imate par debelih zaštitnih, vrtlarskih rukavica. U slučaju da nemate mogu vam poslužiti i novine, otvorene na pola.

Kaktus nikada ne pipajte direktno rukama. Najbolje je da presadite kaktus do sredine proljeća kada biljka ulazi u svoj aktivni period rasta. Većina kaktusa ima bodlje što ih čini bolnim i teško ih je ukloniti sa kože ako dođu u kontakt, pa se uvjek preporučuje nošenje zaštitne opreme tokom presađivanja kaktusa.

Uputstva za presađivanje kaktusa:

Izvadite kaktus iz stare saksije.

Umotajte kaktus u nekoliko slojeva novina kako biste ga lakše uhvatili, ukoliko nemate adekvatne vrtlarske ruakvice (ne baštovanske).

Odbacite staru zemlju

Kada se kaktus ukloni iz stare saksije, bacite staru zemlju. Zavisno od toga koliko je biljka vezana za korijen, to ponekad može biti delikatan proces. Budite strpljivi i pazite da ne slomite previše korijena.

Nakon presađivanja vratite ga na prvobitno mjesto kako bi nastavio da dobija istu količinu svjetlosti.

Sadite kaktus u novu saksiju

Dno nove saksije napunite mješavinom zemlje za kaktuse. Pomoću klješta ili novina lagano stavite kaktus u saksiju i držite ga na mjestu dok ostatak posude punite zemljom. Ne zalivajte svježe presađeni kaktus odmah jer mu treba vremena da se prilagodi novim uslovima. Poslije otprilike nedjelju dana možete da nastavite sa redovnim rasporedom zalivanja.

Izvor: stil.kurir.rs

PROČITAJTE:

Decembar ili božićni kaktus: Ako uradite ovo, cvjetaće bujnim cvijetom cijele zime!

Kaktus zahtijeva pažnju i njegu: Savjeti da ova biljka procvjeta

Kako njegovati kaktuse zimi

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI