Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiKako prepoznati domaće jagode

Kako prepoznati domaće jagode

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sezona jagoda je počela, a trgovci se koriste svim sredstvima da bi imali što bolju prodaju. Ali kako da razlikujete domaće jagode od onih uvoznih?

Sezonsko i domaće voće uvijek je bolja opcija od uvoznog, ali ponekad je zaista teško prepoznati domaću jagodu, jabuku ili drugo voće.

Postoje i mnoge prevare da bi se jagode bolje prodale što je više nego dobar razlog znati kako prepoznati domaću jagodu od uvozne.

Kako prepoznati domaću jagodu?

Jagode koje su uzgajane u domaćim plastenicima ili poljima takođe mogu biti tretirane pesticidima, a to što su domaće ne isključuje tu opciju.

Ali s domaćim jagodama barem znate da nisu prošle nekoliko granica, više pakovanja, vožnju i ko zna kakvo tretiranje. Uz to, kupovinom domaćih proizvoda podržavamo lokalne proizvođače, a time i cjelokupnu ekonomiju. I ono, najvažnije, domaće jagode su ukusnije od uvoznih.

Razlika kupljene i domaće jagode je u par karakteristika – ukusu, boji, mirisu i izgledu.

Pročitajte: Kako osigurati sočne i slatke jagode – Tajne uspješnog đubrenja otkrivene!

Ukus domaćih jagoda

Glavna razlika domaće i kupljene jagode je u ukusu. Kao i razlika kod uvoznog i domaćeg paradajza, jagode proizvedene lokalno imaće puno intenzivniji ukus. Neće se imati utisak kao da su plastične ili kao da bi trebalo da im dodate šećera da bi imale barem neki ukus. Domaće jagode imaju jak, sladak i ukusan ukus koji ostaje u ustima i nakon konzumiranja. Takođe, kad se koriste u kolačima, daju snažnu aromu.

Miris domaće jagode

Kupljene uvozne jagode vrlo često nemaju nikakav miris ili je on vrlo slab. Kao i kod ukusa, on će biti polovičan i jedva će podsećati na jagodu. Razlog za to je što se uvozne jagode često beru dok nisu zrele i crvene. Boju i miris daje sunčeva svjetlost koja u ovom slučaju izostaje, prenosi City Magazine.

Oblik domaćih jagoda

Za razliku od uvoznih jagoda, domaća jagoda će biti nepravilnog oblika, s deformacijama i pukotinama. U posljednje vrijeme se kod uvoznih jagoda primjećuju vrlo veliki plodovi. Kod domaćih jagoda je to rijetkost te će većina biti srednje veličine i pune nepravilnosti u obliku. Uz to, uvozne jagode su jako tvrde na dodir i dok se jedu, dok su domaće puno mekše.

Pročitajte: Jagode u saksijama – Uz ovakvu njegu do najboljih prinosa

Boja domaćih jagoda

Dok je uvozna jagoda intenzivno crvene boje, domaća ne mora biti takva. Svakako, to zavisi od sorte, ali domaće jagode variraju od svjetlocrvene do tamnocrvene boje. Boja domaćih jagoda unutra može biti puno svjetlija od spoljašnjeg dijela, dok će uvozne jagode biti jarko crvene iznutra i spolja.

Peteljka kod domaće i uvozne jagode

Jedan od elemenata po kojem možete prepoznati domaću jagodu je i njena peteljka. Naime, kod domaćih jagoda je peteljka blijedo zelena, a razlog za to je to što su nedavno ubrane. Ako je peteljka tamnija, znači da je prošlo više vremena od berbe. Razlika je i u sjemenkama; domaća jagoda će imati puno više sjemenki od uvozne.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI