Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoKako pravilno otopiti ušećereni med?

Kako pravilno otopiti ušećereni med?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ušećereni med obično je dokaz da je ova namirnica visokog kvaliteta, tj. da je organska i da nije prošla kroz postupak obrade. Kako otopiti ušećereni med pročitajte u nastavku.

Ukoliko želite da vratitie medu prvobitnu formu, u odgovarajuću šerpu najprije naspite toplu vodu, a zatim na dno stavite manju pamučnu tkaninu, pa na nju postavite staklenu (nikako plastičnu) teglu s medom tako da voda dosegne otprilike tri četvrtine visine posude.

Tečnost zagrijavajte polako na umjerenoj temperaturi, jer toplota uništava nutritivna svojstva meda. Kada se proizvod malo raskravi, miješajte ga drvenom kašikom – za tridesetak minuta med će ponovo biti gladak i tečan.

Važno je imati u vidu da ovaj postupak ne bi trebalo često izvoditi.

Napomena: 

Med nikada ne treba zagrijavati u mikrotalasnoj rerni, U tim uslovima molekuli vode u medu mogu lako proključati, što narušava i kvalitet ove namirnice.

Takođe, važno je pravilno skladištenje. Med se rijetko kad kvari, ali i to se ponekad može desiti – kada posuda u kojoj je odložen nije dobro zatvorena ili kada stoji u vlažnoj prostoriji. U tim uslovima može se desiti da se procenat vode u medu poveća, što je uslov za kiseljenje.

Ako ne možete procijeniti da li vam se med pokvario, posavjetujte se sa pčelarom.

Izvor: agrosavjet.com/literatura: časopis Travar i pčelar

PROČITAJTE:

Zašto se med ušećeri?

Proizvodnja meda- kvalitet ili kvantitet?

Uz ove korake provjerite čistoću meda

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI