Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Zašto se med ušećeri?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zašto se med ušećeri? Riječ je o prirodnom procesu koji ne narušava ni kvalitet ni ukus meda.

Primjetili ste da se tečni, glatki med u teglama ponekad zgrudva ili čak stvrdne. Ukoliko se to desi, znajte da nema razloga za paniku, jer to ne znači da se med pokvario, već da se samo kristalizovao – to je sasvim normalna pojava, koja ne narušava originalnu aromu, slast niti ljekoviti potencijal meda.

Štaviše ušećereni med obično je dokaz da je ova namirnica visokog kvaliteta, tj. da je organska i da nije prošla kroz postupak obrade. I u ovoj formi med se može koristiti za zaslađivanje čaja, kafe i mlijeka, ali treba paziti sa doziranjem da napici ne bi bili preslatki.

Oni pak kojima je teško da rukuju otvrdlim medom – mogu ga, po želji, vratiti u prvobitno stanje zagrijevanjem.

Niske temperature kao okidač

Hoće li se i kojoj mjeri med kristalizovati, to uglavnom zavisi od određenih hemijskih i fizičkih svojstava ovog prirodnog slatkiša. Med iz košnice koji je po teksturi gladak i tečan predstavlja kombinaciju manjeg udjela vode i dveju vrsta šećera, većinom glukoze i fruktoze, s dodatkom nekih drugih čestica.

Med može ostati u ovom agregatnom stanju izvjesno vrijeme, ali se ono može promijeniti usljed određenih spoljašnih uticaja, najviše onih temperaturnih. Naime, čak i ako je posuda s medom adekvatno zatvorena, skladištenje u frižideru umjestu na sobnoj temperaturi – ili odlaganjem meda sa ambijentalnom temeraturom između 10 i 20ºC najčešće djeluje kao okidač za kristalizaciju.

U tim okolnostima, pojedinačni molekuli glukoze u medu počinju da se vezuju za manje čestice i formiraju kristalaste strukture, a u međuvremenu, kako taj proces napreduje kristali se sljepljuju jedni za druge, te med počinje da se stvrdnjava. Ono što je važno reći je da su organske, sirove, neobrađene sorte meda sklonije šećerenju upravo zato što u njima ima više čestica poput polena, voska i propolisa, koje obično bivaju djelimično ili u potpunosti otklonjene u procesu pasterizacije – zato je i šansa da se rafinisani medovi kristalizuju mnogo manja.

Međutim, ove sorte imaju nižu nutritivnu vrijednost od onih organskih, jer zagrijavanje oštećuje važne enzime i smanjuju nutritivno bogatstvo ovog pčelinjeg proizvoda.

Izvor: agrosavjet.com/literatura: časopis Travar i pčelar

PROČITAJTE:

Kako da koristite med i propolis protiv čira na želucu i gastritisa

Preko 90 odsto falsifikata na tržištu – Pčelar objasnio kako prepoznati pravi med /VIDEO/

Kako napraviti sapun od meda

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI