Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoNaučite kako da zaštitite stablo poslije orezivanja

Naučite kako da zaštitite stablo poslije orezivanja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada isječemo nešto veće stablo voćke prilikom redovnog orezivanja, važno je da ga zaštitimo. Kao i čovjek kada se posječe i za biljku je ovo rana koju je neophodno sanirati.

Prvo je važno napraviti dobar „rez“, ravan, pomalo ukošen da bi se voda slivala umjesto da natapa drvo, a zatim ga i posebnim sredstvom zaštiti. Ne sječe se svaka grana, samo one veće od debljine jednog prsta.

„Velike presjeke moramo premazati da se ne bi pojavila centralna trulež koja bi unutra ušla, ovlažila drvo i izazvala truljenje čitavog stabla naše voćke“, upozorava Vladimir Milutinović.

Zapitali smo se koja su to sredstva za premazivanje?

„Sredstvo koje najčešće koristimo za premazivanje presjeka je kalemarski vosak, odnosno balzam koji se može koristiti za tretiranje presjeka. Ako koristimo vosak, trebalo bi znati da postoje dva tipa. Vosak u čvrstom i tečnom stanju“, objašnjava on.

Kako nanosimo vosak koji je u čvrstom stanju?

„Ako se odlučimo za korišćenje voska u čvrstom stanju, to je kao i svaki drugi vosak, čvrsta materija koja se mora rastopiti na nekoj temperaturi. Jednostavno možemo uzeti vosak i postaviti u posudu sa toplom vodom, znači sa cijelom kutijicom, vrlo brzo će vosak popustiti, postati tečan sasvim dovoljno da možemo da premažemo preko presjeka“, kaže Vladimir Milutinović.

Ako smo na terenu i nemamo mogućnost da zagrijejemo vodu, bolji izbor su tečni balzami koji se kupuju u kutijama već napravljeni.

„Kada koristimo balzam, važno je da bude svjež, tečan, da nije očvrsnuo sam od sebe, a masa je najčešće neutralne boje. Balzam nanosimo četkicom ili komadom drveta u tankom sloju. Kada ga namažemo, balzam vrlo brzo očvrsne. Veoma je bitno da se premažu i rezi stranice, tako se stvara čep, zaštitna kapa“, objašnjava on.

Tako se neće stvoriti višak vlage i biljka neće istruliti, odnosno biće valjano zaštićena. Nakon orezivanja kada bi trebalo da ovako zaštitimo naše drvo?

„Najbolje je biljku premazati odmah nakon presjecanja, ali može da izdrži i dan ili dva. Poslije dvije, tri nedelje je kasno“, naglašava Vladimir.

Kao što smo već rekli, kada sječemo naše stablo, mi ga ozlijeđujemo, preporuka je da se pre zaštite voskom, isječena grana dobro isprska zimskim zaštitnim sredstvom koje će dezinfikovati grane i stablo.

Sagovornik:

Diplomirani inženjer, Vladimir Milutinović

Izvor: agromedia.rs

PROČITAJTE:

Kako presaditi ranije posađene voćke?

Zašto orezivati voćke?

Kako zaštititi voćke od mraza i niskih temperatura

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI