Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img

Kako pravilno koristiti začine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Većinu začina najbolje bi bilo dodati na samom početku kuhanja jer će tako imati najveći efekat. Začini koje sasvim sigurno treba da dodate odmah na početku su oni koji su u većim komadima poput bibera, đumbira, klinčića i slično.

Papriku ne bi trebalo stavljati u jelo čim krenete kuhati jer bi mogla izgubiti većinu ukusa, nju je najbolje stavljati postepeno, u nekoliko navrata.

Pred kraj kuhanja pretežno treba da se dodaju zelenasti začini poput peršuna, mente, bosiljka, timjana i slično, njima je za puštanje esencijalnih ulja potrebno samo da se zagriju. Nešto ranije ili na početku odmah možete staviti ružmarin, lovorov list, kadulju i origano jer oni postepeno ispuštaju svoju aromu, puštanje arome možete pospješiti ukoliko ove začine malo smrvite prstima prije dodavanja.

U hladna jela poput prelijeva za salatu, voće i voćne sokove začine treba staviti nekoliko sati prije posluživanja da bi se stajanjem mogli fino uvezari ukusi.

Začine i bilje treba da koristite kako bi poboljšali ukus jela, a ne da ga prekrijete zbog toga treba pažljivo birati kombincije i ne pretjerivati sa mnogo različitih začina.

Kada je u pitanju količina začina koje treba stavljati teško je odrediti pravilo jer to zavisi od vrste jela. Ukoliko nemate tačan recept najbolje bi bilo da počnete sa jednom četvrtinom čajne kašike začina na obrok za četiri osobe, odnosno na otprilike pola kilograma mesa/dvije šoljice supe ili umaka. Oštrije začine poput kajenske paprike i češnjaka je potrebno na tu količinu staviti u manjem omjeru – jednu osminu čajne kašike.

Izvor: klix
PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI