Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKako otjerati zmije iz dvorišta

Kako otjerati zmije iz dvorišta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zmije spadaju u veoma važne prirodne predatore, koje efektivno kontrolišu populaciju pacova, miševa i drugih potencijalno štetnih glodara. Ipak, nikad nije prijatno vidjeti ih u svom domaćinstvu, posebno ako čuvate živinu ili stoku. Tada stvari mogu da se otrgnu kontroli.

Čak i ako većina korisnih zmija nisu otrovnice, često su nepoželjni gosti na našim imanjima. Uređenje samog terena, odnosno staništa je relativno jednostavan način da se smanji mogućnost nastanjenja u vašoj bašti.

Skrovište i izvori hrane

Većina ovih predatora radije bira hladna, vlažna i mračna staništa, kao što su gomila, drva, dasaka ili gusti grmovi ili visoka trava. Naime,ista ova mjesta rado biraju miševi i glodari. Kako bi smanjili mogućnost pojave zmija otklonite potencijalna skrovišta i za grabljivicu i za lovinu.

Redovno kosite travnjak i kratite živu ogradu pogotovu onu koja raste blizu tla. Naslažite kamenje i drvo za ogrjev dalje od bašte i kuće, a još idealnije bi bilo na policama. Takođe, hranu za ljubimce držite u zatvorenim kontejnerima.

Prirodni repelenti za tjeranje zmije

Prah sode bikarbone pospite po vrtu i dvorištu i otjeraćete zmije koje ne vole, kako neka istraživanja pokazuju, sodu. Pa tako, ako se vi bojite zmija, u malim hrpicama pospite sodu po bašti, dvorištu i recept podelite i sa prijateljima, svakako.

Najveći neprijatelji

Česti neprijatelji ovih gmizavaca su psi i naravno nezaobilazne morke.

Psi veoma burno reaguju na blizinu zmija, a često se obračunavaju sa njima. I svakako, nezaobilazne morke! Morke su životinje koje se oglašavaju kada je u blizini zmija. U narodu vlada vjerovanje da ukoliko imate morku u dvorištu da tu zmija neće doći. Morke su odlične i u borbi protiv glodara i štetočina.

Izvor: Agromedia

PROČITAJTE:

Soda i sumpor tjeraju zmije iz dvorišta!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI