Subota, 27 Novembra, 2021
spot_img

Kako gajiti ORIGANO u saksiji?

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

ORIGANO u saksiji – Da je baštovanstvo moguće u urbanim sredinama i stanovima potvrđuje veliki broj saksija na balkonima, prozorskim oknima, pa čak i na krovovima zgrada. Mnoge kulture mogu da se gaje u saksijama, ali je svakako najpoznatiji uzgoj začinskog bilja. Razlog leži u tome što mnogi žele da im njihovi začini uvijek budu svježi i na dohvat ruke, a pritom su začinske biljke dekorativne i nerijetko šire opojni miris.

Origano je neizostavni sastojak italijanske kuhinje, a ljubitelji pice naročito vole ukus ove začinske biljke. Njegov uzgoj nije ni malo zahtjevan, te vrlo lako možete imati ukus i miris Mediterana u saksiji.

Pročitajte: LAKE ZA ODRŽAVANJE I SVIMA USPJEVAJU – 7 začinskih biljaka, koje možete da uzgajate u svojoj kuhinji!

Zemljište za origano i đubrenje

Ova višegodišnja zeljasta biljka čije stablo uglavnom dostiže visinu od 60 centimetara voli rastresito i suvo zemljište. Najbolje je koristiti kombinaciju pjeska, univerzalne baštenske zemlje i perlita. Možete pomiješati i baštensku zemlju i usitnjene ljuske jaja i u takvom supstratu gajiti origano. Zemljište treba da ima pH vrijednost od 6 do 7.

Do oktobra mjeseca origano možete prihranjivati tečnim đubrivom za zelene biljke na svake dvije nedelje.

Zalivanje origana i pozicija za saksiju

To je kultura toplog podneblja te stoga ne iziskuje veliku količinu vode. Obavezno je da saksija u kojoj se gaji origano ima rupe na dnu i tacnu sa koje se prosipa višak vode jer prevelika količina vlage može uništiti biljku origana.

Nije potrebno prečesto zalivati biljke. Vodite se najboljim načinom provjere da li biljkama treba vode: prstom dodirnite zemlju i ako je skroz suva tek onda biljku origana zalijte i to  najbolje ostajalom vodom (sipajte vodu u flašu i ostavite je da u njoj stoji 24 časa prije zalivanja). Naročito obazriv treba biti zimi sa zalivanjem jer biljka ulazi u fazu mirovanja – najčešće je potrebno zalivanje jednom u 10 dana do dvije nedjelje.

Pročitajte: Uz šolju čaja od origana možete izliječiti i ublažiti mnoge bolesti

Kako je u pitanju mediteranska biljka jasno je da voli sunčevu svjetlost i toplotu. Držite ga na balkonu na poziciji gdje sunce dopire tokom najvećeg dijela dana jer je origanu potrebno 6 do 8 sunčanih sati dnevno. Čim temperatura malo počne da pada vrijeme je da origano unesete u zatvoreno, najbolje je da ga držite na prozorskom oknu gdje dopire svjetlost. I zapamtite – što više sunčevih zraka origano upije to će imati intenzivniji ukus.

Izbjegavajte da držite saksiju sa origanom blizu grejnog tijela, ali i ulaznih vrata zbog promaje. Najbolja dnevna temperatura za uzgoj origana iznosi od 18 do 21 stepen, a noćna od 13 do 15.

Sjetva/sadnja origana

Ako ste pasionirani baštovan, origano možete gajiti iz sjemena. Posijte ga u martu mjesecu. Sjeme pospite po supstratu i nemojte ga pokrivati zemljom jer je sjemenkama potrebna sunčeva svjetlost kako bi uspješno klijale. Stoga saksiju ostavite na osunčanom prozoru nakon sjetve, sjeme će proklijati u periodu od 7 do 14 dana.

Ako sadite origano, to jest rasad, izaberite saksiju koja ima prečnik od makar 20 centimetara. U zemlju ubacite samo korijen, pazite da stabljiku ne zakopate u zemlju jer ona onda počinje da truli. Origano možete saditi zajedno sa majčinom dušicom, ruzmarinom, lavandom i žalfijom jer sve ove biljke imaju dve stvari zajedničke: vole sunčevu svjetlost i toplotu, kao i suvlje zemljište.

Pročitajte: Začinsko bilje na balkonu i u bašti, trend koji morate probati

Njega origana

Kada se ljeto približava kraju na stabljikama origana, tačnije na njihovim vrhovima počinju da se pojavljuju crveni ili rozi cvjetovi. Odrežite ih kako ne bi crpili hranljive materije unaštrb zelenih listova. Takođe potrebno je redovno podrezivanje biljka, to jest otklanjanja listova kako bi biljka origana bolje rasla.

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

5 namirnica koje treba da jede svaka žena poslije 50. godine...

Nutricionisti preporučuju da dame koje su na pragu šeste decenije, kako bi očuvale svoje zdravlje, unose u većoj mjeri ovih pet vrsta manirnica. 1. Mahunarke I...