Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img

Kako odbraniti luk od štetočina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Muve i lukova buva stvaraju velike probleme uzgajivačima mladog luka. Ako je potrebna hemijska zaštita, efikasno je jedino suzbijanje odraslih insekata. Kada se larva ubuši u list, zaštita nije uspešna

U toku proleća neke vrste muva su prava napast za mladi luk. Lukova muva (Hylemia antiqua) svake godine odnosi deo roda crnog luka. Larve prezimljavaju u zemljištu, a u proleće izleću muve koje se hrane nektarom cveća.

Ženke nakon parenja polažu jaja između listova luka. Ispilele larve ubušuju se u osnovu lista i tu ostaju do stvaranja lutke. Napadnuto lišće se suši, a ova štetočina ima tri-četiri generacije godišnje.

Minirajuća muva (Napomyza qyamnostoma) je štetočina svih vrsta luka. Može se primjetiti po prozorčićima na listu koje pravi larva. Ima dve generacije godišnje – u proleće i jesen. Prezimljava u bašti a krajem marta počinju izletati muve. Pre polaganja jaja ženke se hrane na listu ostavljajući bele pege u nizu.

Ispiljene larve se hrane tkivom lista i spuštaju se hodnicima u stablo i lukovicu. Pri tome ostavljaju prazne hodnike – mine i prave veliku štetu.

Mladi luk često uništavaju i lisne buve. Odrasli insekti sišu listove, ali samo na mladim listovima luka dolazi do deformacija. Odrasle lisne buve prezimljavaju pored korijena crnog luka i čim temperature u toku dana pređe 10 stepeni Celzijusa izleću i počinju da se hrane i polažu jaja.

Za suzbijanje lukovih muva i lisne buve poželjne su preventivne mere zaštite, prije svega plodored i ranija sjetva luka, da bi se izbegao najveći napad. Ako je potrebna hemijska zaštita, efikasno je jedino suzbijanje odraslih insekata. Kada se larva ubuši u list, zaštita nije uspešna.
Protiv lukove muve mogu se koristiti i razni prirodni preparati:

-Napravi se smješa praha od duvana i kreča u omjeru 1:1. Uzima se 100 do 200g ove smiješe na 1m² i tretira zasad luka u vrijeme polaganja jaja lukove muve.

-400g suvog i usitnjenog duvana se prelije sa 1dl tople vode i ostavi tokom dva dana na tamnom mjestu. Prije primjene procijedite i razblažite 2x.

-Kao preventiva se može koristiti i šećer. Šećernim rastvorom ( šećer + voda) tretira se luk u vrijeme polaganja jaja, a može se šećerom posuti i zemlja okolo luka.

-Može se koristiti i rastvor spli 1 kašika na 1l vode.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI