Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoKako ocijeniti koja su pčelinja društva spremna za zimovanje

Kako ocijeniti koja su pčelinja društva spremna za zimovanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za zimovanje i uspješan proljećni razvoj spremna su ona društva koja su, kada se košnica otvori, ponašaju mirno, pčele u njemu ne bruje niti krilima podrhtavaju, zatim društva koja imaju dobru maticu, ispravno leglo, dosta mladih pčela i kvalitetnu zimnicu.

Društva s dosta pčela su ona koja u LR košnicama posjeduju od 8 do 10 okvira. Zajednice u kojima su krajem jula ili u avgustu zamijenjene matice i vještački formirani rojevi mogu imati nešto manje ramova posjednutih pčelama.

Kada se pčelari s “magacinom” hrane, onda on u košnicama tipa “Dadan Blat” treba da ima između 8 i 10 okvira s prosječno 2 do 2,5 kg kvalitetnog meda.

Pročitajte: Zimsko prihranjivanje pčela – Kada i pod kojim uslovima se obavalja

U LR košnicama s dva nastavka poželjno je da bude 18 do 20 kg hrane. U gornjem nastavku 20 – 12 kg meda i što više cvjetnog praha, a donjem nastavku 8-10 kvalitetnog meda.

U košnicima s polunastavcima poželjno je da u gornjem bude 12 -14, a u ostalim 4-5 kg meda.

Kako procijeniti količinu zimnice u košnici?

Prema iskustvu iskusnog pčelara, za uspješno prezmiljavanje bruto težina LR košnice bez krova treba da bude između 25 i 28 kg (ako je društvo u jednom nastavku) i 37 do 39 kg (na dva nastavka). Ako je udovoljeno svim važnim uslovima za uspješno prezimljavanje (jaka pčelinja zajednica, dobra matica, dovoljno kvalitetne zimnice, košnice na pravom mjestu), tada treba sačekati da se pčelinja društva uzime, blagovremeno zaštite od prevelike hladnoće (jakih vjetrova) i uznemiravanja.

Literatura: časopis “Dobro jutro”

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI