Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoZimsko prihranjivanje pčela - Kada i pod kojim uslovima se obavalja

Zimsko prihranjivanje pčela – Kada i pod kojim uslovima se obavalja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U toku zime pčele se po pravilu ne prihranjuju. Ovo prihranjivanje vrši se jedino iz nužde, kada postoji opasnost da pčele stradaju od gladi. Zato zimsko prihranjivanje treba na svaki način izbjegavati, odnosno nastojati da do njega ne dođe.

Ako se ipak dogodi da neki pčelar bude primoran da hrani pčele preko zime, tada ovo prihranjivanje treba vršiti jedino medom u saću, šećerno mednim tijestom i šećernim pogačama.

Med u saću daje se pčelama ako se ukaže neki topao zimski dan ili u zamračenoj prostoriji u kojoj se temperatura kreće od 0 do 5 ºC. Okviri sa saćem stavljaju se s jedne i druge strane zimskog klubeta. U zamračenoj prostoriji pri dodavanju mednih okvira koristi se crveno svjetlo ili baterijska lampa, jer pčele na crveno svjetlo ne reaguju i ne polijeću.

Pročitajte: Sa koliko košnica treba pčelariti da bi se ostvarili prihodi?

Po smiještanju okvira sa medom do zimskog klubeta, treba prostoriju zagrijavati do 20 ºC, da bi se pčele koje su pale na podnjaču ili se razišle po zidovima košnice prikupile u zimsko klube. Prije otvaranja košnice na leta treba staviti mrežastu žicu da pčele ne bi izlijetale iz košnice kada se zagrije prostorija.

U toku noći, pošto se prostorija ohladi, pčele ne treba uznemiravati, sve dok se napolju ne ukaže sunčan i topao dan, kada košnice treba iznijeti napolje da bi se pčele pročistile. Poslije toga košnice treba ponovo unijeti u prostoriju i držati ih u njoj do prvih toplih proljećnih dana.

Ako ne raspolažemo medom u saću, tada pčele treba prihranjivati šećerno-mednim tijestom ili šećernim pogačama.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI