Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoCrna SAPOTA - Voće koje može da zamijeni čokoladu!

Crna SAPOTA – Voće koje može da zamijeni čokoladu!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Crna sapota /Diospyros digyna/ je manje drvo, koje je najviše rasprostranjeno na prostorima od Gvatamale do Meksika. Poznato je kao crna jabuka, a naziva se i čokoladni puding. U domovini, odakle i potiče ovo voće, crna sapota dostiže visinu do 10 m.

Drvo je prekriveno svijetlozelenim dekorativnim listovima, a grane i stablo je tamnobraon boje. Crna sapota je poznata po svojim sferičnim plodovima, čiji oblik podsjeća na paradajz, koji menja boju od zelene do braon nakon što sazri.

Zreli plodovi imaju prijatni, kremasti mesnati dio. Plod je blizak rođak poznate kaki jabuke. Kao tipični predstavnik tropskog voća, crna sapota veoma dobro podnosi vrućine, ali samo ako joj je obezbjeđena potrebna vlažnost.

U poslednje vrijeme je ovo voće sve popularnije, jer se može gajiti u plasteniku. Crna sapota voli vlažno i kiselkasto zemljište, bogato organskim materijama.

Razmnožava se putem sjemena, a biljke počinju da daju plodove nakon šeste godine. Kako bi izazvali ranije sazrijevanje, u nekim slučajevima se pravi i ciljno orezivanje.

Cvjetovi crne sapote su žuto – zeleni, ali budući da ovo drvo ima dosta listova, plodovi se čak i ne primete. Ovo drvo cvjeta kratko, a zatim se pojavljuju plodovi. Vremenom grane postaju teže zbog plodova, pa se one često spuštaju do zemlje.

Kada plodovi crne sapote dovoljno sazriju, grane se već spuste do zemlje. U većini slučajeva crna sapota daje mnogo plodova, da drvo ne može da izdrži. Ako je drvo mnogo slabo, postoji rizik da svi plodovi padnu na zemlju.

Nezreli plodovi crne sapote imaju sjajnu površinu, jarkozelenu boju i veoma su tvrdi. Kada dostignu veličinu nešto veće jabuke, a prečnik im je 8 – 12 cm i tada boja počinje da dobija karakterističnu braon boju. Potpuno zreli plodovi dostižu težinu između 700 – 900 g.

Sastav crne sapote

100 g crne sapote sadrži do 12-15 g ugljenih hidrata, 22 mg kalcijuma, 0.7 g proteina, 191 mg vitamina C, 0.19 mg karotena, 0.03 mg vitamina B2, 23 mg fosfora, 0.2 mg vitamina B3. Sadržaj masti je minimalan.

Branje i čuvanje crne sapote

Plodovi se beru, kada u potpunosti imaju braon boju i kada su već dosta meki. Njihova površina je tamna, a mesnati dio je gotovo crn. Ukus crne sapote podsjeća na ukus čokolade, ali samo kada je plod skroz zreo, u suprotnom ima gorak ukus.

Kada berete crnu sapotu, treba da uklonite grančice, na kojima su bili plodovi. Ostavljaju se samo izdanci na kojima nema formiranih plodova, pa će sljedeće godine poslužiti u procesu davanja plodova.

Crna sapota treba da se veoma pažljivo čuva, tako da se izbegava bilo kakvo oštećenje površinskog dijela. Ako nisu skroz sazreli, ne bi trebalo da se hlade. Zreli plodovi mogu da se čuvaju nekoliko dana u frižideru, a poželjno je da se zamrznu. Čuvajući se u frižideru, tako crna sapota može trajati do pola godine.

Crna sapota u kulinarstvu

Crna sapota se uglavnom konzumira svježa, kao zamjena za čokoladu. Njen ukus odlično dopunjuju sok od pomorandže i brendi. Ovo aromatično voće ulazi u sastav mnogih sokova, šejkova, kolača i koktela.

U Meksiku je, na primjer, najpopularniji recept, koji uključuje crnu sapotu, desertno pire sa pasiranom crnom sapotom i mješavinom rakije ili soka od pomorandže, vina, pavlake, cimeta i šećera.

Koristi od crne sapote

Zbog svog ukusa, ovo voće je odlična zamjena čokoladi. Takođe, ono je i veoma korisno. Ima nizak sadržaj masti, što ga čini odgovarajućom namirnicom za dijete za mršavljenje.

Ovaj prirodni delikates sadrži 4 puta više vitamina C u odnosu na pomorandžu, pa ga to čini odličnim izvorom ovog dragocenog vitamina.

Izvor: bonapeti.rs

JAPANSKA JABUKA – Evo kako da je uzgojite u svome dvorištu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI