Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaKako napraviti tečni kompost ili „čaj od komposta“

Kako napraviti tečni kompost ili „čaj od komposta“

Tečni kompost ili „čaj od komposta“ idealan je za prihranu rasada i baštenskih biljaka. Pored navedenog, suzbija određene gljivične infekcije.

Prednost tečnog komposta

Riječ je o prirodnom đubrivu koje nastaje procesom rastvaranja komposta. Kada kompost dođe u dodir sa vodom, povećava se broj dobrih bakterija i gljiva u rastvoru. Samim tim što je tečnost u pitanju, biljkama jemnogo lakše da upiju sve hranjive materije, pa tako brže i bolje napreduju.

Recept

Pravljenje tečnog komposta ili „čaja od komposta“ nije težak posao. Treba pratiti sljedeće korake:

  1. U veću kantu ili bure stavite kompost i sipajte vodu. Na svakih 19 litara vode dodaje se 2,3 kilograma kvalitetnog komposta.
  2. Mješajte svakodnevno minimum 5 dana.
  3. Procijedite tečnost. Iz mješavine ne bi trebalo da izbijaju mjehurići, niti da ima neprijatan miris. Koristite odmah.

Navedeni recept je osnova, međutim, postoje i recepti koji se prave sa pumpom za vazduh i sa dodatkom šećera, bakterija i drugih suplemenata što zavisi od vaših potreba i načina proizvodnje. Za pravljenje rastvora treba koristiti „zreo“ kompost kako biste bili sigurni da se nisu razvile štetne bakterije kao što je E. Coli.

Šta je kompost i kako ga napraviti možete videti ovdje

Izvor: Agromedia

PROČITAJTE:

Kompostni čajevi: Prirodna prihrana vaših biljaka

Neophodni uslovi za pravilno kompostiranje

Šta se NE stavlja u KOMPOST

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...