Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiNajveća urbana bašta na svijetu od 2020. na krovu zgrade u Parizu

Najveća urbana bašta na svijetu od 2020. na krovu zgrade u Parizu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najveća urbana farma na svijetu otvara se sledeće godine u Parizu u kvartu Mare. Na krovu šestospratnice od 14.000 kvadratnih metara biće ubirano oko 1.000 kilograma povrća i voća dnevno. Dvadeset baštovana biće zaduženi da održavaju oko 30 različitih vrsta biljaka koje će davati plodove za lokalno stanovništvo.
U Agripolisu će se biljke gajiti aeroponskim sistemom, odnosno, prskanjem vode i hranljivim materijama, u vidu fine izmaglice, na izloženi korjen biljaka (za razliku od biljaka koje rastu u zemljištu). Ovaj proces koristi 90% manje vode nego konvencionalna poljoprivreda. Dakle, u Agripolisu nema zemlje, a neće biti ni pesticida, piše Gardijan.

Agripolis je dio većeg projekta zvanog Parisculteurs, koji ima za cilj da se na 250 hektara širom grada zasade biljke.

– Naši svježi proizvodi hraniće žitelje jugozapadnog djela grada, direktno kroz takozvane veg boxove, ili kroz prodavnice, hotele i kantine, čime će se uštedjeti na transportu – rekao je Paskal Ardi, osnivač Agripolisa. Zajedno sa urbanom farmom, planirana je i izgradnja zelenog restorana na krovu zgrade.

Svaki ravan krov – bašta!
 

Uz podršku grada Pariza, Agripolis ima za cilj da približi građanima neophodnost lokalnog uzgoja hrane, ali i da se poveća svijest o tome šta zapravo jedemo.

– Naša vizija je grad u kojem je svaki ravan krov ili napuštena parcela pretvorena u baštu – zaključuje Ardi.

Velika urbana farma trebalo bi da proradi na proljeće 2020. godine.
Izvor: eKapija
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI