Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKada je idealno vrijeme za sadnju luka

Kada je idealno vrijeme za sadnju luka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vrijeme za sadnju luka – Optimalno vrijeme kada se sadi luk arpadzik je drugi dio okrobra. Ako se tada posadi, biljka će se  dobro ukorijeniti i pripremiti za prezimljenje.

Ako luk prerano posadite, može se dogoditi da u zimski period uđe prerazvijen, čime će se sposobnost prezimljavanja smanjiti. Ako su površine veće, sadnja  arpadzika obavlja se mehanički pomoću sadilica na već pripremljene gredice ili ravno tlo, ako se sadi u vrtu, onda se posao obavlja ručno. Za uzgoj luka u jesenskom periodu treba odabrati duboka, propusna tla, bogata organskim sastojcima. To je biljka prilično osjetljiva na kiselost tla pa se treba uzgajati na tlu blago kisele do neutralne reakcije (6-7 pH).

Kada se sadi luk na manjim površinama, proizvodi se iz arpadzika kojeise sadi na dubinu oko pet centimetara. Uzmite u obzir da luk mora biti udaljen jednan od drugiog kako bi se mogle razviti veće glavice luka. Nakon sadnje se arpadzik prekrije zemljom. Sadnja se obavlja na pripremljene gredice, u trake s pet redova. Udaljenost između tih redova treba biti 25 cm, a između traka oko 45 cm.

Nekada zbog mraza može smrznuti dio koji je pod zemljom, ali sa dolaskom toplijih dana to prestaje.  Kada se sadi luk, treba ga saditi na dijelu vrta s kojih su sklonjeni kupus, krastavci, paprika ili paradajz, a kao pretkulture nisu poželjni grašak, kukuruz te lukovičasto cvijeće i povrće. Takođe, važno je znati da ga ne trebate saditi tamo gdje je bio prošle godine jer se tamo smije saditi tek za tri godine.

PROČITAJTE:

Stručnjaci otkrili koliko dugo bijeli luk može trajati

Trulež luka – Bolest koja napada luk u skladištu

Kako isplesti vijenac od luka!

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI