Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiKako uzgojiti nove biljke od ostataka voća i povrća

Kako uzgojiti nove biljke od ostataka voća i povrća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jeste li znali da ostatke pojedinih kultura možete na jednostavan način reciklirati, odnosno iskoristiti za uzgoj novih biljaka?

Ovisno o biljci, za prvi korak, odnosno klijanje, bit će vam potrebno tek sasvim malo zemlje, pijeska ili šljunka. U nekim slučajevima dovoljna će biti i samo posuda s vodom. Pojedine biljke vrlo brzo će se razviti i biti spremne za konzumaciju. Ostale ćete nakon klijanja morati presaditi u zemlju kako bi se nastavile formirati.

Ovakav oblik uzgoja ima mnogobrojne prednosti:

– ne morate kupovati sjeme ili sadnice, čime štedite novac
– ne trebate obilaziti trgovine u potrazi za sjemenom ili sadnicama te tako štedite dragocjeno vrijeme
– ovako uzgojene biljke i “sadnice” su vam uvijek na dohvat ruke
– imat ćete pristup kvalitetnom i svježem ekološkom proizvodu tijekom cijele godine
– bit ćete sigurni da konzumirate hranu u kojoj nema pesticida, aditiva i ostalih štetnih supstanci

Otkrijte koje su to biljke čije ostatke ne bi trebali bacati jer iz njih možete uz minimalan trud uzgojiti novu, zdravu biljku.

1. Salata (puterica, kristalka)

Ostatke lišća salate koje inače bacate u kantu za otpatke stavite u posudu koju ste napunili s malo vode (2-3 cm). Posudu ostavite na toplom, dobro osvijetljenom mjestu. Tijekom sljedećih nekoliko dana lišće povremeno prskajte vodom. Ono će vrlo brzo proklijati i tada je spremno za sadnju u zemlju.

2. Rimska salata

Rimsku salatu možete uzgojiti i iz korijena. Odrežite korijen salate i stavite ga u posudu s vodom, toliko da samo donji dio korijena bude u vodi. Posudu ostavite na sunčanom prozoru i povremeno prskajte biljku. Uskoro će se pojaviti novi listovi koje možete konzumirati. Korijen rimske salate nakon što proklija možete posaditi i u zemlju. Biljka će u tom slučaju sporije rasti, ali će biti izdašnija.

3. Luk

Luk je povrće koje je najlakše uzgojiti. Odrežite korijen luka s tek sasvim malo ploda (1 cm). Stavite ga u posudu sa zemljom ili direktno u tlo i prekrijte s malo zemlje. Održavajte zemlju vlažnom i uskoro ćete uživati u vlastitoj, zdravoj biljci.

4. Mladi luk

Odrežite komadić korijena mladog luka i stavite ga u posudu s malo vode. U samo 5 do 7 dana iz korijena će izrasti cijela nova ukusna i zdrava biljka.

5. Češnjak

Češnjak kao samostalnu biljku vrlo lako ćete uzgojiti iz samo jednog njegovog režnja. Režanj možete posaditi direktno u tlo. Ako ga odlučite posaditi u posudu sa zemljom, posudu ostavite na toplom, vlažnom, osunčanom položaju što će ubrzati razvoj i rast češnjaka. Nakon što mlada biljka nikne, podrežite joj izdanak – tako će se pospješiti formiranje i rast glavice.

6. Poriluk

Umjesto da ga bacite, korijen poriluka također možete reciklirati. Stavite ga u posudu s malo vode i ostavite na osunčanom mjestu. Svakih 5-6 dana promijenite vodu. Kada izraste zeleni dio biljke, možete ga odrezati i upotrijebiti. Korijen ostavite u vodi jer biljka će nastaviti rasti i tako ćete uvijek pri ruci imati svjež i ukusan poriluk.

7. Krompir

Krompir se također može sasvim jednostavno uzgojiti iz njegove kore. Izaberite gomolj koji ima dovoljan broj “očiju” – to su područja iz kojih će se kasnije razviti klica. Izrežite krumpir. Svaki komad kore koji planirate posaditi mora imati po dva «oka» i debljinu barem 1 cm. Ostavite komade kore dva dana na prozračnom mjestu kako bi se rezovi osušili, što će spriječiti truljenje. Nakon što su se pripremljeni komadi kore osušili, posadite ih u vlažnu zemlju i redovito zalijevajte.

8. Kupus

Kupus se uspješno reciklira na isti način kao i salata, iz otpadaka lišća ili iz korijena. Možete ga uzgojiti u posudi s vodom ili korijen posaditi direktno u tlo. Ako ga sadite u zemlju, posadite ga plitko, a zemlju održavajte vlažnom kako bi se potaknulo klijanje i rast biljke.

9. Đumbir

Đumbir je poznat i kao lijepa ukrasna biljka, što je dodatni razloga da ga sami uzgajate. Posadite li ga u posudu sa zemljom, on će tijekom cijele godine biti prekrasan ukras vaše terase ili balkona. Odrežite komadić gomolja đumbira i posadite ga posudu sa zemljom. Posudu smjestite na svijetlo, osunčano mjesto (ne na izravno sunce) i zemlju održavajte vlažnom. Nakon što biljka izraste, možete ju u potpunosti izvaditi i s novim komadom gomolja ponoviti postupak.

Ako vam ne treba velika količina odrežite samo komadić gomolja, a ostatak biljke vratite u zemlju. Biljka će se nastaviti razvijati, a vi ćete uvijek imati svježu i zdravu namirnicu na dohvat ruke.

10. Ananas

Ananas se ubraja u skupinu voća koje se može ponovo uzgojiti od vlastitog otpadnog dijela. No, kod ove biljke to je vremenski dugotrajan proces.
Ako imate strpljenja čekati oko tri godine do berbe svog vlastitog ploda ananasa, pokušajte ga uzgojiti na sljedeći način. Sa “krune” ananasa skinite listove, a sredinu stavite u posudu s vodom i pričekajte da pusti korijenje. Nakon toga, biljku posadite u posudu sa zemljom i držite na toplom i svijetlom mjestu.

11. Avokado

Sjeme, odnosno košticu avokada očistite od mesnatog djela ploda i stavite u posudu s vrlo malo vode – tek toliko da donji dio koštice bude prekriven vodom. (Donji dio koštice je obliji, a gornji šiljastiji. Iz donjeg dijela koštice razvijaju se klice, stoga pripazite koju stranu koštice stavljate u vodu). Jednom tjedno promijenite vodu kako bi spriječili razmnožavanje bakterija i gljivica. Klijanje će nastupiti nakon 3 – 4 tjedna, a nakon što se pojavi izdanak, biljku posadite u zemlju. Pri sadnji vodite računa o tome da gornji dio koštice ostane iznad zemlje. Avokado voli sunce, stoga biljku smjestite na dobro osunčani položaj.

12. Celer

Nakon što ste iskoristili celer, njegov korijen potopite u posudu s vodom. U razdoblju od desetak dana korijen će proklijati i tada je spreman za sadnju u zemlju. Već nekoliko tjedana nakon sadnje formirat će se nova glavica celera koju možete iskoristiti u svojim kulinarskim majstorijama. Korijen svakako sačuvajte i ponovite postupak uzgoja.

13. Klice graška

Osim što ih je vrlo lako uzgojiti, klice graška su prepune vitamina, minerala i drugih prijeko potrebnih nutrijenata. Nisu li to sasvim dovoljni razlozi da se i sami okušate u njihovom uzgoju? Jednu šalicu organskog zrnja graška dobro operite i stavite u staklenu posudu. Na ovu količinu graška dodajte tri šalice vode i ostavite da stoji nekoliko sati kako bi se sjemenke “probudile”.

Nakon toga vodu procijedite, a staklenku s graškom zatvorite gazom koju potom učvrstite gumicom. Svaki dan zrnja nekoliko puta isperite čistom vodom, ali pripazite da vodu uvijek dobro procijedite, kako se ne bi razvila plijesan. Nakon 4-5 dana klice će biti spremne za “berbu” i konzumaciju. Osim graška, klice možete uzgojiti i iz drugog povrća – brokule, mrkve, luka, špinata, kupusa, rotkvice.

14. Začinsko bilje

Začinske biljke poput bosiljka i mente također je izuzetno lako uzgojiti. Dovoljno je odrezati komadić stabljike i staviti ga u vodu kako bi se razvilo korijenje. Nakon toga, biljku je potrebno posaditi u zemlju i redovito zalijevati. Zasigurno ćete se složiti – nema ništa ukusnije od domaćeg, svježe ubranog začinskog bilja.

Izvor: Alternativa-za-vas.com

PROČITAJTE:

Najbolji način da sačuvate sjeme paradajza za sljedeću godinu

Zimska proizvodnja povrća u plastenicima

Kako spriječiti širenje hrena u bašti?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI