Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiKako klimatske promjene utiču na drveće?

Kako klimatske promjene utiču na drveće?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Globalno zagrijavanje i klimatske promjene utiču na sve. U kombinaciji sa zagađenjem, globalno zagrijavanje dovelo je do toga da je drveće veće ali slabije.

Šta se događa sa drvećem?

Najnovija studija otkrila je da je drveće širom svijeta dobilo novu formu, odnosno ono ima dodatnog vremena za rast, zahvaljujući globalnom zagrijavanju. Naime, u pojedinim dijelovima planete drveće je dobilo dodatne tri nedjelje za razvoj i rast.

Međutim, to što je veće ne znači da je jače. Nakon proučavanja šuma centralne Evrope, rezultati su pokazali da veće temperature u kombinaciji za zagađenjem vazduha i tla, čine da drvo postane slabije. Stabla se mnogo lakše sijeku i drva za ogrev imaju manju ogrevnu moć.

Pročitajte: Ovo drveće prate prilično zatrašujuči mitovi: Da li ih imate u svom dvorištu?

Ovo nije nov fenomen, jer traje već oko 100 godina. Najviše je zastupljen u šumama centralne Evrope, gdje se stopa rasta bukve i smrče povećala za oko 77 procenata od 1870. godine.

Istraživač sa Tehničkog univerziteta u Minhenu, Hans Preč i njegove kolege sumnjali su koliko dodatno vrijeme za rast zaista odgovara drveću, pa su odlučili da sprovedu studiju i ispitaju kvalitet drveća. Studija je obuhvatila nadgledanje 41 parcele na jugu Njemačke.

Istraživački tim je koristio uzorke četiri vrste – norveške smrče, hrasta-kitnjaka, evropske bukve i bijelog bora. Analizirali su prstenove stabala uz pomoć sonde visoke frekvencije.

Ustanovljeno je da se vrsta gustine, u sve četiri vrste smanjila za 8 do 12 procenata.

Naučnici objašnjavaju da je ovaj fenomen posljedica nekolko faktora: povećanja temperatura koje podstiču brži rast, ali i azota koji potiče od poljoprivrednog đubriva nataloženog u zemljištu i izduvnih gasova od vozila. Prethodne studije su već povezale povećano korišćenje đubriva sa smanjenom gustinom drveća.

Pročitajte: Pet prekrasnih vrsta drveća koje najbrže rastu

Pored smanjenja gustine drveta, smanjio se i sadržaj ugljenika i to za oko 50 odsto, što znači da drveće ,,usisava“ manje ugljen-dioksida iz atmosfere nego prije.

Rezultati studije su takođe pokazali da oslabljene šume mogu pretrpeti veća oštećenja tokom oluja i da mogu biti manje efikasne u eliminisanju gasova sa efektom staklene bašte.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI