Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako i kada ubirati plodove - Za najbolji ukus gajenog voća i...

Kako i kada ubirati plodove – Za najbolji ukus gajenog voća i povrća slijedite ove savjete

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako i kada ubirati plodove – Čak i kada su ubrani, vaši usjevi su još uvijek žive biljke koje stalno prilagođavaju svoju unutrašnju hemiju na okolinu oko sebe.

Ako ste uzgajivač voća i povrća, vjerovatno se približavate vrhuncu sezone berbe u svojoj bašti. Dok je velika većina baštovanskih savjeta usredotočena na uzgoj, faza žetve može imati veliki, ali često podcjenjivan uticaj na ukus i hranjivost vaših usjeva. Evo nekoliko jednostavnih savjeta kako se ispravno pozabaviti s time.

Čak i kada su ubrani, vaši usjevi su još uvijek žive biljke koje stalno prilagođavaju svoju unutrašnju hemiju na okolinu oko sebe. Zbunjujuće je kako tačno to rade i zavisi od pojedine vrste i od određenog dijela biljke koja je u pitanju.

Listovi i cvjetovi su strukture koje, uopšteno govoreći, posjeduju vrlo malo prilagodbi koje im omogućuju opstanak nakon odvajanja od matične biljke. Oni imaju tendenciju brzog gubitka hranjivih materija jer se njihova tkiva počnu propadati u roku od nekoliko sati.

Pročitajte: Berba krastavaca – Odredite pravi trenutak!

Kako i kada ubirati plodove?

To je svakako slučaj s usjevima poput čvrsto zatvorenih cvjetnih glavica brokule, koje vrlo brzo mogu izgubiti većinu antioksidansa, kao i s novim izdancima šparoga, čiji sadržaj šećera naglo pada nakon berbe. Najbolji način za sakupljanje je da ih odmah stavite u vodonepropusnu ambalažu, poput plastične vrećice ili kutije za ručak kako biste spriječili gubitak vlage, a zatim ih ohladite i pojedete što je prije moguće.

Sličan se fenomen događa s nezrelim sjemenkama koje jedemo kao povrće, ali s drugačijim uzrokom. Kukuruz i vrtni grašak, izrezan iz biljke, brzo reaguje pokušavajući pretvoriti šećere u skrob, u pokušaju sazrijevanja što je brže moguće kako bi mogli dobro klijati. Stoga će neki stari vrtlari preporučiti čak i staviti kuvati posudu vode prije nego što izađu kako bi skupili kukuruz kako bi povećali njegovu slatkoću i okus. Malo je ekstremno, ali ne toliko koliko mislite.
Međutim, suprotno može vrijediti za ostalo voće i korijenje. Voće, poput paradajza i jagoda, nastaviće sazrijevati, preusmjeravajući resurse da postanu crveniji, slađi i aromatičniji pri berbi (ako se drže na sobnoj temperaturi).
Komercijalno se ove biljke tradicionalno čuvaju u frižderu kako bi se usporile takve reakcije i produžio rok trajanja, ali za najbolji ukus, ostavite rashlađeno i pričekajte dan ili dva prije jela. Pažljivo ih promatrajte, međutim, baš kao i avokado, vrhunac savršene zrelosti, prije nego što se pretvori u neiskoristivi plod može biti razlika od samo pola dana.

Jesenji plodovi

Konačno, jesensko voće, poput bundeve i korijena za zimsko skladištenje, poput slatkog krompira, dramatično povećava i šećer i spojeve ukusa ako se čuvaju nekoliko nedjelja u hladnim uslovima nakon berbe. Govorimo o oko 10ºC, što je ispod prosječne sobne temperature (20ºC), ali iznad temperature hladnjaka (4ºC). Prohladna garaža ili šupa su savršeni.
Sve su ove tehnike iznenađujuće jednostavne, ali se dosljedno pokazalo da ili sprječavaju gubitak ukusa koji ste pažljivo uzgajali ili ga, zaista, uveliko pojačavaju.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI