Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako i kada se obavlja sjetva zimske salate

Kako i kada se obavlja sjetva zimske salate

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sjetva zimske salate – Uzgoj zimskih salata možemo obaviti na otvorenom, ispod agro platna, na prekrivenim gredicama, u plastenicima ili jednostavno u lončanicama na balkonu. Kod sjetve je najvažnije da smo odabrali dobro drenirano mjesto, jer je suvišna vlaga najveći neprijatelj biljaka.

Zemlju je potrebno prekopati (preštihati) i nađubriti stajskim ili mineralnim đubrivom. Za jedan m2 potrebno je 2 do 3 lopate stajskog đubriva, ili 70 do 80 g NPK đubriva formulacije 7:14:21. U nedostatku ovoga, možete upotrijebiti đubrivo slične formulacije. Đubrivo se prilikom obrade unosi u tlo. Površina se usitni i poravna, te se može sijati.

Pročitajte: RANA SALATA – Sjetva, rasađivanje, đubrenje, prihrana

Salatu najčešće uzgajamo sjetvom sjemena. U kontinentalnim krajevima najbolje je sjetvu završiti do sredine septembra, dok se u priobalju može sijati i početkom oktobra.

Moguć je uzgoj i iz presadnica. Sjeme se posije u posude ili u baštu, a mlade se biljke presade na stalno mjesto. Presađivati se može do polovine oktobra, a u priobalju i u novembru.

Pročitajte: Zelena salata – Navodnjavanje i prihrana

Sije se u redove na razmak 20 cm red od reda. Kada se razviju prva dva lista, biljke se prorijede na razmak od oko 5 cm. Ostavljaju se da prezime. Rano u proljeće, čim počnu radovi u polju, prorjeđuje se na još veće razmake, na 20 cm za salatu glavaticu, a 15 cm za lisnatu salatu. Istovremeno salata se prihranjuje KAN-om u količini od 20 g/m2.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI