Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeLAKE ZA ODRŽAVANJE I SVIMA USPJEVAJU - 7 začinskih biljaka, koje možete...

LAKE ZA ODRŽAVANJE I SVIMA USPJEVAJU – 7 začinskih biljaka, koje možete da uzgajate u svojoj kuhinji!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uzgajanje začina u kuhinji je odličan način da uštedimo na vremenu koje ćemo potrošiti za odlazak u nabavku, a o novcu i kvalitetu da i ne govorimo.

Isto tako, začini koje smo sami posadili su mnogo zdraviji od onih kupovnih.

Mnogi ljudi sanjaju o tome da u svojoj kuhinji posade začine koje će koristiti prilikom spremanja jela. Isto tako, začini i biljke će vam uvijek biti pri ruci, i što je najbolje od svega, biće svježi.

Ovo su neke od jestivih biljaka koje slobodno možete uzgajati u svom domu, a njihov korijen možete sačuvati i kasnije ponovo iskoristiti za presađivanje.

Pročitajte: Ovo su začini koje lako možete gajiti na balkonu

Korijander

Posadite korijander u malo veću saksiju i redovno ga zalivajte. Sadnice korijandera će se pojaviti u roku od nekoliko nedjelja nakon sadnje. On može da poraste čak do 50 cm u visinu, zbog čega je bitno da mu obezbijedite dovoljno prostora.

Mirođija

Ako želite da uzgajate mirođiju kod kuće, imajte na umu da ona voli sunčevu svijetlost, pa je ostavite na takvom mjestu. Takođe je bitno da joj dodajete veštačko đubrivo dva puta mjesečno.

Peršun

Dan prije sadnje stavite sjeme peršuna u činiju sa vodom. Peršun se sadi na 0,5 cm dubine i potrebno je da sjeme prekrijete sa malo zemlje. Poslije toga sadnice stavite na tamno mjesto i zalivajte ih svaki drugi dan. Kad porastu listovi, sadnice prebacite na neko mjesto pored prozora.

Pročitajte: Najljepši začini uvijek pri ruci: Kako da sami, bez muke, uzgojite omiljene začine!

Ruzmarin

Sjeme ruzmarina se sadi u vlažnu zemlju na 15 cm dubine. Sjeme će klijati oko mjesec dana. Važno je da u tom periodu održavate zemlju vlažnom i da biljci obezbijedite svjež vazduh.

Majčina dušica

Za sadnju majčine dušice iskoristite lonac dubok oko 15 cm. Navlažite zemlju prskalicom za vodu i posadite nekoliko sjemena, pa ih prekrijte sa jednim centimetrom zemlje. Za razliku od korijandera, majčina dušica zahtijeva povremeno i umjereno zalivanje.

Origano

Ova biljka nije zahtijevna za sadnju, osim što joj je potrebno mnogo sunčeve svjetlosti. Napravite rupu u zemlji dubine 0,5 cm i unutra postavite sjeme origana. Dok je biljka još uvijek mlada, zalivajte je 3 do 4 puta dnevno. Već rascvjetalu biljku zalivajte svaki drugi dan.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI